Rudens zelts: vai zini, kuri ir 5 vērtīgākie dārza un meža labumi?

Rudens zelts: vai zini, kuri ir 5 vērtīgākie dārza un meža labumi?

Jau izsenis ir zināms, ka maltītes ir jāpielāgo gadalaikam. Sezonālie produkti apgādā organismu ar tieši tām barības vielām un vitamīniem, kas konkrētajā gadalaikā ir visaktuālākie. Tagad, kad dienas kļūst arvien aukstākas un aktīvaki paliek vīrusi, ir svarīgi zināt, kurus rudens produktus iekļaut uzturā, lai stiprinātu imunitāti un uzturētu labu pašsajūtu.

Ķirbis

Ķirbju mīkstums ir bagāts ar vitamīniem A, C, D, F, PP, T un B grupas vitamīniem, magniju, kāliju, dzelzi, kalciju, kā arī olbaltumvielām un šķiedrvielām. 

Šim rudens skaistulim piemīt arī īpašība uzlabot vielmaiņu un izvadīt no organisma kaitīgo holestrerīnu. Ieteicams baudīt arī ķirbja sēkliņas. 

Āboli

Rudenī šie dārza skaistuļi sevī uzkrāj maksimumu aktīvo vielu: dzelzi, jodu, kāliju, kalciju, magniju un vitamīnu C, A, PP, B1  un B3. Atceries, ka skābākie un vizuāli ne tik pievilcīgākie āboli no dārza būs daudz vērtīgāki kā tie perfektie, kas nopērkami lielveikalos. 

Kopumā āboli uzlabo gremošanas sitēmu un paaugstina imunitāti, kas ir tik ļoti svarīgi rudenī.

Sēnes

Meža pavēlnieces, kas savāktas ekoloģiski tīrā vietā, ir īsts vērtīgo antioksidantu un vitamīnu pieliekamais.  Piemēram, baravikas ir D vitamīna čempioni, un šis ir tas vitamīns, kura mums tik ļoti rudenī trūkst, kā arī sēra un polisaharīdu, kam piemīt pretinfekcijas un tonizējošas īpašības. 

Bietes

Kalcijs, fosfors, jods, magnijs,  kālijs, nātrijs, bors un cinks, folijskābe un askorbīnskābe, beta-karotīns, vitamīni A, P un visa B vitamīnu grupa - vesels aptiekas plaukts sanāk, vai ne? Pateicoties bagātajam ķīmiskajam sastāvam, bietes uzlabo sirds un asinsvadu darbu, samazina holesterīnu, palīdz atbrīvoties no iesnām, attīra organismu no toksīniem, labvēlīgi ietekmē galvas smadzeņu asinsvadus, palīdz uzsūkties D vitamīnam. Un vēl šis dārzenis palielina organisma izturību, dod spēku un veicina serotonīna jeb laimes hormona izstrādi.

Dzērvene

Dzērveņu ogas satur daudz antioksidantus. Tām piemīt spēcīga pretvīrusu iedarbība, ir spēja kavēt vēža šūnu attīstība, kā arī cīnās ar brīvo radikāļu veidošanos un uztur ādas elastību un jaunatnīgumu - ne velti dzērvenes nereti sauc par jaunības ogu. Visbeidzot, tās mīkstumā un ādā ir daudz mikroelementu (dzelzs, jods, kālijs, kalcijs, magnijs, mangāns, sudrabs, fosfors), kā arī B1, B2, C, K un PP vitamīni.

Lasi vēl:

Avots: Food.inmyroom

Foto: Pixabay

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi