10 klasiskas kļūdas virtuvē, kuras pieļauj iesācēji. Tu arī?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos/pixabay

Labāk vai sliktāk, bet gatavo ikviens no mums. Kādam izcept olu ir liels pārbaudījums, bet citam karbonāžu, kotlešu un kūkas pagatavošana šķitīs tīrais sīkums. Ja kulinārijas pasaulē esi iesācējs, noskaidro, kādas ir izplatītākās kļūdas, lai no tām veiksmīgi spētu izvairīties un tavas prasmes uzlabotos.

Kļūda Nr.1: Tu pārspīlē ar gatavošanas temperatūru

Necenties paātrināt gatavošanas procesu, paaugstinot liesmu zem pannas vai temperatūru krāsnī. Pieturies pie receptē norādītās temperatūras un gatavošanas laika, ja esi izvēlējies pagatavot konkrētu ēdienu, viss jādara pēc plāna, lai rezultāts neliktu vilties. Spēcīga karstuma iedarbībā gan gaļa, gan zivs, gan sacepums, arī kūka no ārpuses var sadegt, bet iekšpusē saglabāties jēla un kopumā ēdiens nebūs ēdams.

Kļūda Nr.2: neļauj gaļai "atpūsties" un neizmanto termometru

Profesionāls pavārs nekad nepasniegs gaļu, kas ir nupat tikai noņemta no pannas. Kad gaļa ir gatava, ļauj tai pastāvēt uz šķīvja vai griežamā dēlīša, steikam pietiks ar dažām minūtēm, bet cepetim vajadzētu vismaz 10 minūtes. Tas nepieciešams, lai viss gaļas sulīgums vienmērīgi izdalītos pa visu gabalu un gaļa kārtīgi nobrieztu, 

Nekad negatavo gaļu, kas tikko izņemta no ledusskapja. Ļauj tai uzsilt līdz istabas temperatūrai. 

Svarīgs padoms: iegādajies termometru, kas paredzēts gaļai. Šis rīks spēs tev palīdzēt noteikt ēdiena gatavību, izdarot vienu mazu dūrienu, jo griezt gaļu, gatavošanas procesa laikā nav vēlams, jo no tās iztecēs viss gardais.

Kļūda Nr.3: lej eļļu ūdenī, kad vāri makaronus

Šo kļūdu pieļauj gandrīz visi, kas uzsāk savas kulinārās gaitas. uzskatot, ka tas novērsīs makaronu salipšanu. Jā, tas tā tiešam ir, bet, ja plāno makaronus pasniegt ar mērci, vāri tos tikai ūdenī un pēc izvārīšanas noteikti neskalo. Ciete veidos makaronu saķeri ar mērci un ļaus garšām savienoties.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Kļūda Nr.4: griez neatdzesētu sīpolu

Profesionālu pavāru noslēpums, lai nav jālej asaras. Pirms griešanas ieliec sīpolu ledusskapī vai atdzesē aukstā ūdenī. Ar 20 līdz 30 minūtēm būs pietiekoši. 

Kļūda Nr.5: pārāk daudz sāls

Sāls nav vienīgā garšviela, kas var papildināt un uzlabot ēdiena garšu. Pamēģini pievieno ēdieniem dažas piles etiķa vai citrona sulas - tev patiks.

Kļūda Nr.6: tu cep sīpolu un ķiploku vienlaicīgi

Šo divu garšaugu gatavošanas laiks ir ārkārtīgi atšķirīgs. Sīpolam ir nepieciešamas aptuveni 8 minūtes, bet ķiplokam pietiek ar 30 sekundēm. Ja ķiploku pārcep, tas kļūst rūgts un sabojās ēdiena kopējo garšu.

Foto: Depositphotos/Pixabay

Kļūda Nr.7: tikai viens nazis

Katram sevis cienošam pavāram ir vesels nažu arsenāls un katram nazim ir konkrēts pielietošanas veids. Prasme izmantot pareizos nažus attiecīgās situācijās ievērojami atvieglo darbu. Velti mazliet laiku, lai iemācītos nažu veidus un apgūtu, kādus produktu ar katru no tiem ieteicams griezt. Bez šīm pamata zināšanām būs grūti pilnveidot savas kulināra iemaņas.

Kļūda Nr.8: uzkopšanas procesa atlikšana

Jau gatavojot, novāc netīros traukus, slauki darba virsmaz un visu nevajadzīgo liec ledusskapī vai izmet. Ja pēc gatavošanas tava virtuve izskatās kā pēc viesuļvētras, par labām kulināra iemaņām runāt būs pāragri.

Kļūda Nr.9: olas aukstā ūdenī

Liec olas jau karstā ūdenī, tādejādi tā nepielips pie čaumalas un būs vieglāks lobīšanas process.

Kļūda Nr.10: pārāk pilna panna

Jā, gatavošanai ne vienmēr iespējams veltīt pietiekoši daudz laika, tomēr tas nav iemesls, lai pannu piepildītu pilnu un vēl ar kaudzīti. Jo vairāk produktu uz pannas, jo ilgāks gatavošanas laiks un rezultātā garda ragū vietā iegūsi neapetelīgu putru, sausu un bezgaršīgu gaļu.

Lasi vēl:

Avots: Goodhouse

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu