4 būtiski iemesli, kāpēc baudīt vietējos sezonas labumus!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Kāpēc sezonālais un vietējais ir labāks kā eksotiskais no tālām zemēm? Ir 4 ļoti būtiski iemesli, kas izskaidro, kāpēc izvēlēties vietējo ražotāju produkciju, īpaši, sezonā aktuālo.

Ieguvums veselībai

Vietējie produkti ir veselīgāki un dabīgāki nekā importētie: transportēšana aizņem mazāk laika, tāpēc tie nav jāapstrādā ar konservantiem, kas pagarina glabāšanas termiņu. Augļi nogatavojas dabiskos apstākļos un tikai tad nonāk tirgū, nevis nokļūst tirdzniecības vietā un tikai tad, varbūt, ir nogatavojušies (transportēšanas laikā).  Turklāt alerģiju risks vietējam ēdienam ir daudz zemāks. Vēl pastāv teorija, ka cilvēka organisms labāk pārstradā produktus un uzņem to vērtīkās īpašības, ja tie izauguši viņa dzimtajā reģionā: piemēram, saulespuķu vai ķirbju eļļa, būs vērtīgāka kā olīveļļa!

Rūpes par ekoloģiju

Vietējie produkti nav jāpārvadā ar transportu lielos attālumos, tātad samazinās izplūdes gāzu daudzums gaisā. Atkrīt arī aukstumu nodrošinošo vagonu vajadzība, kas ļauj samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju atmosfērā. Visbeidzot, prasmīgi ražotāji neizmanto pesticīdus, tādējādi rūpējoties par augsnes tīrību.

Vietējo ražotāju finansiāla atbalstīšana

Patriotiskas jūtas ir cēlsirdīgas, bet ne vienīgais iemesls atbalstīt “savus” ražotājus. Mazāku zemnieku saimniecību produkcija parasti ir kvalitatīvāka, jo cietajos konkurences apstākļos viņi cīnās par pircēju: seko līdzi sanitāro nosacījumu ievērošanai, prasmīgi utilizē atkritumus un nodrošina dzīvniekiem brīvas pastaigas svaigā gaisā – atšķirībā no lieliem ražotājiem. Ir arī cits ieguvums: lokālās saimniecības, izejot tirgū, rada jaunas darba vietas, kas nevar nepriecēt vietējos iedzīvotājus.

Vietējās gastroloģiskās kultūras attīstība

Lokalizācija palielina cilvēku interesi par nacionālajiem ēdieniem: ir pat restorāni, kas specializējas tikai vietējā virtuvē, kuru ēdienkartē var redzēt gan pavisam vienkāršus ēdienus, gan īstas delikateses, piemēram, gurķu musu vai skābeņu sorbetu. Un, ja jūs izlemjat cieņā celt vietējos labumus, tad sūdzēties par ierobežotību nevajadzēs:  katram importa produktam atradīsies cienījama maiņa, turklāt pavāri pastāvīgi izdomā jaunas interesantas kombinācijas un ēdienus.

Lasi vēl:

Avots: Food.inmyroom

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu