Vegāne Kristīne: "Tas ir vismodīgākais dzīvesveids, kas nenodara ļaunumu nevienam" (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: No personīgā arhīva

Vegānisms - tā ir modes tendence vai cilvēku dzīvesveids? Par šo tēmu runā visi un visur, tāpēc arī mēs nolēmām uz sarunu uzaicināt vegāni, lai noskaidrotu, kas viņu motivēja radikāli mainīt ikdienu, kā uz to raugās apkārtējie un vai viņa spētu tagad atgriezties pie gaļas lietošanas uzturā.

Sarunai piekrita jauna dāma, Kristīne. Viņai ir 24 gadi, Latviju ir pametusi un šobrīd dzīvo un strādā Anglijā. Kristīne stāsta, ka savu brīvo laiku lielākoties pavada tieši virtuvē gatavojot, veidojot un filmējot recepšu video. Protams, vegānu. 

Foto: no personīgā arhīva

Cik ilgi Tu esi vegāne? Vai atceries, kas bija galvenais iemesls, kāpēc nolēmi mainīt savus ikdienas paradumus un atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem? 

Esmu vegāne nu jau apmēram 3 gadus, precīzu laiku nepateikšu, jo pārejas process notika pamazām. Vegāniskam dzīvesveidam sāku pievērsties pa visam nejauši un lielākoties tikai ziņkārības pēc. Tajā brīdī pāris no maniem draugiem bija veģetārieši jau ilgu laiku - gan veselības iemeslu dēļ, gan dēļ mīlestības pret dzīvniekiem. Tāpēc gribējās pamēģināt – kā tas ir neēst gaļu? Sākumā tas likās neiespējami, jo es nekad dzīvē nebūtu varējusi iedomāties, ka būšu veģetāriete, kur nu vēl vegāne. Bet pēc pāris nedēļām neēdot gaļu sāku justies daudz labāk. Bija tāda kā viegluma sajūta un papildus enerģijas lādiņš. Tad nu arī sāka rasties jautājums – kāpēc man būtu nepieciešami visi pārējie dzīvieku izcelsmes produkti, ja es tagad jūtos tik labi? Un kas tie tādi vegāni ir? Pameklēju informāciju internetā, izlasīju pētījumus, rakstus, noskatījos pāris dokumentālās filmas un viss bija skaidrs. Kaut gan lopkopība daudziem liekas “dabisks” process, tā veicina piesārņojumu un patērē ļoti daudz resursus – ūdeni, elektrību, barību un zemi. Turklāt viss process kā dzīvnieki tiek turēti un pavairoti liekas ļoti neētisks. Tāpēc vairs negribējās darīt pāri ne pasaulei, ne dzīvniekiem. Visi vitamīnu un proteīns taču šā vai tā slēpjās augos, un ēdot augu valsts produktus es galu galā jūtos labāk. Dzīvnieku izcelsmes produktus es vairs neuzskatu par opciju un ēdienu kā tādu, un šiem plauktiem veikalos droši soļoju garām.

Dateļu un riekstu kūka

Foto: no personīgā arhīva

Vai Tavā ģimenē esi vienīgā vegāne? Ja tā, kāda bija ģimenes nostāja uzzinot, ka esi vegāne, vai tas neapgrūtināja sadzīvi? 

Līdz šim savā ģimenē esmu vienīgā, kas seko vegāniskai diētai. Bet esmu pievērsusi savu mammu un vecomammu veģetārismam. Piedāvāju pamēģināt neēst gaļu un abām tas esot “iepaticies”.

Ko par Tavu izvēli saka Tava otrā pusīte, kā jūs sadzīvojat?

Mana otrā pusīte ir, iespējams, vissaprotošākais un atvērtākais cilvēks, kurš nebaidās pamēģināt ko jaunu un necenšas nosodīt. Kā viņš pats saka -  es neesmu ne veģetārietis, ne vegāns, bet ēdu videi draudzīgi. Ar tādu domu, ka vegāniska un veģetāra ēdiena opcija tiek izvēlēta pirmā un viss pārējais pēc tam, ja opciju nav. Bet šā vai tā ikdienā viss, ko gatavojam mājās ir vegānisks, un, ja nu tomēr kas sakārojas, meklējam alternatīvas kā pagatavot ko līdzīgu un aizstāt kādu garšu.

Ikdienā iepazīstamies ar jauniem cilvēkiem gan darba vidē, gan brīvajā laikā. Kāda ir cilvēku reakcija uzzinot, ka esi vegāne? Vai neesi saņēmusi asus nosodījumus, varbūt tas ir traucējis veidot labas attiecības ar kādu personu?

Ļoti reti gadās satikt nosodošus cilvēkus. Pārsvarā cilvēki ir ļoti ieinteresēti un uzdod daudz jautājumus par manu ikdienas ēdienkarti un cik viegli/grūti man ir gatavot un iepirkties. Neuzskatu, ka tas man ir traucējis veidot attiecības ar citiem, pati neesmu centusies izturēties nosodoši pret citiem, tāpēc saņemu pozitīvu attieksmi arī pretī. Cenšos citiem pastāstīt vairāk par savu nostāju un viedokli. Darba kolektīvā un draugu lokā vienmēr svētkos iepriecinu citus ar gardu kūku, parādot to, ka arī vegāni ēd kūkas, kas ir garšīgas.

Aktuāls jautājums ir budžets. Vai ikdienas gājiens uz veikalu neizvēršas dārgāks, jo, piemēram, govs piens litrā maksā vidēji ap 1 eiro, savukārt, mandeļu piens nepilnus 3 eiro.

Saprotu, ka daudzus baida budžets un veikalos piedāvātās cenas vegāniskiem produktiem. Pati esmu no taupīgajiem cilvēkiem un vienmēr meklēju alternatīvas un veidus kā kaut ko pagatavot mājās pašam. Piemēram, auzu pienu var uztaisīt mājās sablenderējot auzas ar ūdeni. Tāpat var uzcept pupiņu va zirņu kotletes un tas viss izmaksās pāris centus. Bet, ja nu tomēr labāk patīk iegādāties visu veikalā, ir jāmeklē veids kā budžetu sabalansēt ēdot savādāka veida ēdienus, lai maciņš atļautu iegādāties kādu augu pienu vai sieru. Ikdienā gatavojam dažādus dārzeņu sacepumus, karijus, pupiņu plovus un tad arī budžets pats pielīdzinās. Turklāt, pēc pieredzes varu teikt, ka cenu nosaka pieprasījums. Dzīvoju ārzemēs un sojas piena cena jau šur tur ir nokritusies zem eiro, jo pieprasījums ir daudz lielāks. Pamazām, bet ļoti lēnām ir jūtams, ka tas pats notiks arī Latvijā.

Savulaik apgalvoja, ka vegānisms nav cilvēka iekšējā vēlme un attieksme pret apkārtējo vidi, bet gan modes tendence. Vai piekrīti šādam apgalvojumam? Kas priekš Tevis ir vegānisms?

Pasaule mainās un iet uz priekšu. Mēs jau sen nedzīvojam kā mūsu senči un pārtika ir ļoti viegli pieejama. Reti kurš mājās tur lopus, slauc govis un ar izskapti pļauj zāli. Cilvēce ir attīstījusies un mūsu attieksme pret apkārtējo vidi ir izmainījusies, tāpat arī uzskati un ikdienišķie paradumi.

Varu piekrist, ka vegānisms ir parādījies un izplatījies kā jauns trends, bet tas viss ir pateicoties cilvēku informētībai, pēdējā laika izglītotībai un bažām par ieteikmi uz apkārtējo vidi. Manuprāt, tas ir vismodīgākais dzīvesveids, kas nenodara ļaunumu nevienam – ne dzīvniekiem, ne dabai un ne sev pašam.

Pildīti baklažāni ar kariju un rīsiem

Foto: no personīgā arhīva

Vegānisms ir daudz striktāks kā veģetārisms, jo tas izslēdz ne vien gaļu, bet arī zivis, olas, medu, visus piena produktus. Kā Tu nodrošini savam organismam visas nepieciešamās uzturvielas vielas? Vai Tev nav bijušas bažas, ka ar savu izvēlēto uzturu nenodrošini visu organismam vajadzīgo?

Cilvēks var būt gan veselīgs, gan neveselīgs sekojot vegāniskai diētai. Viss ir atkarīgs no tā kā tu ēd un cik sabalansēta un dažāda ir tava ikdienas ēdienkarte. Visi vitamīni (izņemot B12, jo tas ir atrodams tikai augsnē) ir pieejami no augu valsts produktiem, tikai jāmācās tos sabalansēt un paturēt prātā dažādību, ko būtu nepieciešams atcerēties sekojot jebkurai diētai. Turklāt jebkuram no mums ir ieteikts šad tad palietot dažus papildus vitamīnus, īpaši dzīvojot mūsu platuma grādos, kur saule ir tikai vasarā.

Nereti sociālajā vidē ir redzamas karstas diskusijas starp vegāniem un pārliecinātiem gaļēdājiem. Vai uzskati, ka šāds “karš” ir pamatots, vai tomēr katram ir tiesības uz izvēli un būt nenosodītam par to, ko viņš liek uz sava šķīvja?

Protams, katram ir savas tiesības izvēlēties, ko ēst un ko nē, bet uzskatu, ka jebkuram no mums būtu jāsaprot tas, no kurienes nāk dzīvnieku izcelsmes pārtika, kā tā tiek apstrādāta, ražota un cik daudz resursu tiek patērēts, lai izveidotu gala produktu, kā arī tas, ka dzīvniekiem tomēr sāp. Augu valsts ēdiens vienmēr būs visizdevīgāk izaudzējams un uzražojams. Turklāt apšaubu, ka jebkurš gaļēdājs būtu gatavs pats nokaut lopus, lai pagatavotu kādu maltīti.

Kādi ir Tavi iecienītākie produkti, kas raksturīgi tieši vegāniem, bez kuriem nespēj iztēloties savu ikdienas ēdienkarti?

Savu ikdienas ēdienkarti nespēju iztēloties bez augļiem, jo tos bieži ēdu kā uzkodas saldumu vietā. Pamatēdienu pagatavošanai izmantoju dažādus dārzeņus un graudaugus – rīsus, griķus, lēcas un grūbas. Kā arī ļoti nozīmīgas manā ikdienas ēdienkartē ir dažādas garšvielas, kurām ir iekārtots atsevišķs skapītis manā virtuvē. Šis varbūt nav tieši raksturīgs vegāniem, bet man notiekti patīk pamēģināt un eksperimentēt ar dažādām garšvielām un garšaugiem.

Pankūkas amerikāņu gaumē

Foto: no personīgā arhīva

Ko Tu ieteiktu cilvēkiem, kas ir nolēmuši kļūt par vegāniem?

Jebkuram, kurš nolēmis kļūt par vegānu, ieteiktu iepriekš kārtīgi izpētīt šo tēmu, noskaidrojot kā tava ikdienas ēdienkarte mainīsies, lai būtu sagatavots gan iepērkoties, gan gatavojot. Kā arī noskaidrot par visiem plusiem, kas tiek sniegti gan dabai, gan sev pašam, kas varētu katru individuāli motivēt tālāk un neapstāties.

Vai esi kādreiz apsvērusi domu atgriezties pie gaļas vai zivju lietošanas uzturā? Kas būtu tie iemesli, lai tas kādreiz notiktu?

Neesmu apsvērusi šādu iespēju, bet, lai kas tāds notiktu, būtu jābeidz pastāvēt jebkādiem augu valsts produktiem, un, ja tas notiktu, neviens dzīvnieks nebūtu spējīgs izdzīvot šā vai tā.

Paldies Kristīnei par atvēlēto laiku sarunai!

Receptes: Vegansvirtuve

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu