Vai kamieļu piens aizstās govs pienu? Austrālijai ir plāns!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Vai spēj iztēloties, ka govs pienu nākotnē varētu nomainīt kamieļu piens? Latvijā tas noteikti nav tik ļoti ticams, tomēr Austrālija ir apņēmības pilna. Palielinājies kamieļu audzētāju skaits un kamieļu piens kļūst populārāks.

Tas nav nekas neparasts, ja nelielu uzņēmumu īpašnieki pret saviem darbiniekiem izturas kā pret ģimenes locekļiem. Protams, parasti šie darbinieki nestaigā uz četrām kājām un to muguru nerotā pamatīgs kupris, kā tas ir uzņēmumā “Qcamel”, kas ir Austrālijas kamieļu piena ražotājs.

Kā vēsta raidsabiedrība "BBC", kamieļu piena ražošana Austrālijā kļuvusi par strauji plaukstošu lauksaimniecības industriju, jo pieprasījums pēc tā pieaug gan lokāli, gan internacionāli. Tiesa, “Qcamel” īpašnieces Lorīnas Brisbeinas rūpals nav balstīts komerciālās interesēs – to uz priekšu virza mīlestība pret kamieļiem.

“Tas, kā mēs vadām uzņēmumu, ir balstīts nedaudz citādākā filozofijā. Lai iegūtu veselīgu un kvalitatīvu kamieļa pienu, ir ļoti svarīgi, lai kamielis būtu laimīgs. Mēs tos uztveram kā ģimenes locekļus un kolēģus, nevis kā piena mašīnas vai preces. Viņi ir kā cilvēki, katrs ar savu raksturu. Viņiem ir maigas dvēseles, tāpēc viņi ir mīloši, jauki un ļoti inteliģenti. Tu vari stundām sēdēt viņiem blakus, stāstīt par savām lietām un redzēt, ka viņi visu saprot. Viņi ir milzīgi dzīvnieki, tomēr ar viņiem ir ļoti viegli strādāt,” klāstīja Brisbeina.

Kamieļi pirmo reizi Austrālijā tika nogādāti 19. gadsimta 40. gados, lai palīdzētu pētniekiem apgūt plašās teritorijas. Pašlaik tiek uzskatīts, ka Austrālijā mīt aptuveni 1,2 miljoni savvaļas kamieļu – lielākā savvaļas kamieļu populācija. Lielākoties tie ir vienkupra kamieļi, kas arī tiek izmantoti piena iegūšanai. Pirmās kamieļu pienotavas Austrālijā atvērās 2014. gadā, un kopš tā laika šī industrija ir ievērojami attīstījusies. Mūsdienās šādas pienotavas ir gandrīz katrā Austrālijas nostūrī.

Lai arī globālo kamieļu piena produkciju nodrošina valstis Āfrikā un Vidējos Austrumos, 2016. gadā Austrālijas valdība paredzēja, ka līdz 2021. gadam strauji attīstīsies Austrālijas kamieļu piena ražošanā.

Toreiz valstī ik gadu tika saražoti 50 tūkstoši litru kamieļu piena, bet mūsdienās tie jau ir 180 tūkstoši litru gadā.

Kā stāsta 2014. gadā radītās kamieļu piena pienotavas saimniece Megana Viljamsa, Austrālija kamieļu piena ražošanā ir galvas tiesu pārāka par citām valstīm, jo tās kamieļu piens ir pilnībā brīvs no slimībām, īpaši no vīrusa “MERS”, kas var izcelties kamieļu populācijās Vidējos Austrumos. Ar šo vīrusu var inficēties arī cilvēks pēc kontakta ar kamieli vai neapstrādātu tā pienu. Iznākums pēc inficēšanās var būt arī fatāls.

Lai arī kamieļu piens ir pazīstams un cilvēku vidū lietots jau 6000 gadu, tomēr, neskatoties uz tā dārdzību, izplatīties visā pasaulē tas sāka vien pēdējos gados. Austrālijā viens litrs pasterizēta kamieļu piena maksā aptuveni 15 Austrālijas dolāru (9,5 EUR), tātad vismaz 10 reizes dārgāk par parasto govs pienu.

Intereses pieaugums par kamieļu pienu ir saistīts ar cilvēku meklējumiem pēc piena, kas būtu veselīgāks par govs pienu. Zināms, ka kamieļu pienā, salīdzinot ar govs pienu, ir vairāk C un B vitamīna, kā arī dzelzs, kalcija, magnija un kālija. “Es neciešu terminu “superdzēriens”, tomēr kamieļu pienu tā mierīgi varētu dēvēt,” teica Rebeka Forvuda, kas jau divus gadus nodarbojas ar Austrālijas kamieļu piena importēšanu Singapūrā.

Lai arī būtu nepieciešami vēl vairāki pētījumi par kamieļu piena ietekmi uz veselību, tomēr viena lieta ir skaidra – Austrālijas kamieļu piena industrijai ir gaiša nākotne.

Avots: TVNET

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu