Īpaši apstrādāta pārtika: uzmanies, kārosies ēst vēl un vēl

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Kas ir īpaši apstrādāta pārtika, nav viegli definēt, tomēr katrs no mums to atpazīst. Šāda veida ēdieni cilvēku padara slinku, rada vēlmi ēst vairāk, kas rezultējas ar svara un veselības problēmām, tā secinājuši pētnieki.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell Metabolism”, cilvēki, kuri pētījuma laikā lietoja īpaši apstrādātu pārtiku, uzņēma par 500 kalorijām dienā vairāk nekā tie, kuri ēda pēc iespējas mazāk apstrādātu pārtiku.

ASV Nacionālais veselības institūts raksta, ka īpaši apstrādāta pārtika, iespējams, iedarbojas uz izsalkuma hormoniem cilvēka ķermenī, liekot cilvēkiem ēst vairāk.

Tomēr, kas īsti ir īpaši apstrādāta pārtika? To ir salīdzinoši grūti definēt, tomēr mēs visi zinām, kas tā ir. Lūk, trīs lietas, kas liecina par to, ka produkts ietilpst īpaši apstrādātas pārtikas kategorijā:

  • Tajā ir sastāvdaļas, kuras ir teju neiespējami izrunāt;
  • Uz paciņas ir vairāk nekā piecas sastāvdaļas;
  • Tava vecmāmiņa to neuzskata par ēdienu.

Divdesmit cilvēki ziedoja mēnesi sava laika, lai dzīvotu laboratorijā un palīdzētu zinātniekiem tikt skaidrībā par šāda veida pārtikas ietekmi uz ēstgribu. Pirmās divas nedēļas viņiem tika dota vai nu īpaši apstrādāta, vai maz apstrādāta pārtika. Savukārt divas pēdējās nedēļas dalībnieki lietoja pretējo pārtiku.

Visiem dalībniekiem bija ļauts ēst tik daudz, cik viņi vēlējās, tomēr to visu rūpīgi novēroja zinātnieki.

Pirmajās divās nedēļās tie, kuri pārtika no īpaši apstrādātas pārtikas, dienā vidēju uzņēma papildus 508 kalorijas un pieņēmās svarā par vienu kilogramu.

“Šis ir pirmais pētījums, kurā pierādīta cēloņsakarība starp īpaši apstrādātu pārtiku un ķermeņa svara pieaugumu, un uzņemto kaloriju pieaugumu,” komentēja pētījuma autors Kevins D. Halls.

Tiesa, kāpēc tā notiek, joprojām nav īsti skaidrs.

Visi pētījuma dalībnieki apgalvoja, ka visa pārtika bija vienādi garšīga, tāpēc īpaši apstrādātas pārtikas garšu nevarētu vainot. Arī abu diētu uzturvērtība bija vienāda, proti, pārtikā bija vienāds daudzums cukuru, ogļhidrātu, tauku un šķiedrvielu.

Viens no potenciālajiem skaidrojumiem ir tāds, ka industriāli apstrādāta pārtika iedarbojas uz izsalkuma hormoniem, veicinot cilvēka ēstgribu.

Pagaidām ir grūti par to spriest sīkāk, jo pētījumā piedalījās relatīvi maz cilvēku.

Lasi vēl:

Avots: TVNET

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu