10 interesanti fakti par tofu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Tofu jau izsenis ir cieņā Āzijas valstīs, bet tagad īpašu popularitāti tas iemantojis veģetāriešu vidū. Šis siers ir lielisks gaļas aizstājējs, jo satur olbaltumvielas. Vēl šajā sojas brīnumā netrūkst arī dzelzs un kalcija. Bet ko tu zini par šī siera vēsturi, īpašībām?

Tofu izgatavoja pavisam nejauši

Kā “izgudroja” tofu? Jūras ūdens nejauši iekrita bļodā ar saberztām sojas pupām un izveidoja reakciju, kuras rezultātā izveidojās sieram līdzīga masa. Par laimi, “ēdiens” netika izmests, bet pagaršots. Un labi, ka tā!

Tofu - siers ar 2000 gadu vēsturi

Tiek uzskatīts, ka tofu radās Ķīnā aptuveni 200. gadā pirms mūsu ēras. Pēc vienas no versijām, senie budistu mūki ēda tofu savu stingro veģetāro diētu ietvaros.

Eiropa tofu iepazina vēlu

Par spīti visai cienījamajam vecumam, tofu ne uzreiz izplatījās un tika nogaršots Rietumvalstīs. Eiropā šis sojas izstrādājums tika izplatīts tikai XX gadsimta vidū, daudzējādā ziņā pateicoties veģetārismam.

Tofu ir arī baudāms kā deserts

Tofu mēdz būt blīvs, ciets, bet mēdz būt arī mīksts (to sauc arī par zīdainu). Cieto tofu izmanto, piemēram, gaļas vietā, tas ir lieliski piemērots cepšanai. Un zīdaino tofu ar maigu tekstūru ir lieliski piemērots gardu desertu pagatavošanai. Piemēram, no tā gatavo elegantus šokolādes pudiņus, siera kūkas un visdažādākos kokteiļus.

Siers - hamelions

Tofu ir ļoti universāls siers, jo tas pieņem jebkuru garšu, kas tev ir vēlama: tas var būt salds, sāļš, skābs vai pat ass. Visu nosaka garšvielas un mērces ar kurām iespējams eksperimentēt mūžīgi.

Ideāls olbaltumvielu avots

Puse tases tofu satur 10 g olbaltumvielu (ekvivalents — aptuveni puse vistas krūšu), 5 g tauku, 25% ieteicamā kalcija diennakts norma, 11% — dzelzs, bet vēl fosfors, magnijs, vars un selēns.

Neaizvietojamas aminoskābes

Ir 20 svarīgas aminoskābes, 8-10 no tām dēvē par neaizvietojamām, precizējot, tās var uzņemt tikai ar pārtikas produktiem. Sojas pupiņas, tātad arī tofu satur visas šīs aminoskābes.

Slimību risku samazinātājs

Nelielos daudzumos pievienojot tofu maltītei, vari samazināt holesterīna līmeni, samazināt risku saslimāsnai ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī samazināt dažu vēžu risku.

Kulinārais brīnums

Reti kuru produktu var gan cept uz pannas, gan krāsnī, vārīt, kūpināt, tvaicēt, marinēt, bet tofu var! To var izmantot kā zupās, tā mērcēs un desertos, par salātiem nemaz nerunājot. Pat fritēt un marinēt!

Maz kaloriju

Viens kubiņš tofu satur  aptuveni 88 kalorijas. Tas ir daudz mazāk kā tāda paša izmēra gaļas gabalā. 

Avots: Kitchenmag.ru

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu