Tofu jau izsenis ir cieņā Āzijas valstīs, bet tagad īpašu popularitāti tas iemantojis veģetāriešu vidū. Šis siers ir lielisks gaļas aizstājējs, jo satur olbaltumvielas. Vēl šajā sojas brīnumā netrūkst arī dzelzs un kalcija. Bet ko tu zini par šī siera vēsturi, īpašībām?
10 interesanti fakti par tofu
Tofu izgatavoja pavisam nejauši
Kā “izgudroja” tofu? Jūras ūdens nejauši iekrita bļodā ar saberztām sojas pupām un izveidoja reakciju, kuras rezultātā izveidojās sieram līdzīga masa. Par laimi, “ēdiens” netika izmests, bet pagaršots. Un labi, ka tā!
Tofu - siers ar 2000 gadu vēsturi
Tiek uzskatīts, ka tofu radās Ķīnā aptuveni 200. gadā pirms mūsu ēras. Pēc vienas no versijām, senie budistu mūki ēda tofu savu stingro veģetāro diētu ietvaros.
Eiropa tofu iepazina vēlu
Par spīti visai cienījamajam vecumam, tofu ne uzreiz izplatījās un tika nogaršots Rietumvalstīs. Eiropā šis sojas izstrādājums tika izplatīts tikai XX gadsimta vidū, daudzējādā ziņā pateicoties veģetārismam.
Tofu ir arī baudāms kā deserts
Tofu mēdz būt blīvs, ciets, bet mēdz būt arī mīksts (to sauc arī par zīdainu). Cieto tofu izmanto, piemēram, gaļas vietā, tas ir lieliski piemērots cepšanai. Un zīdaino tofu ar maigu tekstūru ir lieliski piemērots gardu desertu pagatavošanai. Piemēram, no tā gatavo elegantus šokolādes pudiņus, siera kūkas un visdažādākos kokteiļus.
Siers - hamelions
Tofu ir ļoti universāls siers, jo tas pieņem jebkuru garšu, kas tev ir vēlama: tas var būt salds, sāļš, skābs vai pat ass. Visu nosaka garšvielas un mērces ar kurām iespējams eksperimentēt mūžīgi.
Ideāls olbaltumvielu avots
Puse tases tofu satur 10 g olbaltumvielu (ekvivalents — aptuveni puse vistas krūšu), 5 g tauku, 25% ieteicamā kalcija diennakts norma, 11% — dzelzs, bet vēl fosfors, magnijs, vars un selēns.
Neaizvietojamas aminoskābes
Ir 20 svarīgas aminoskābes, 8-10 no tām dēvē par neaizvietojamām, precizējot, tās var uzņemt tikai ar pārtikas produktiem. Sojas pupiņas, tātad arī tofu satur visas šīs aminoskābes.
Slimību risku samazinātājs
Nelielos daudzumos pievienojot tofu maltītei, vari samazināt holesterīna līmeni, samazināt risku saslimāsnai ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī samazināt dažu vēžu risku.
Kulinārais brīnums
Reti kuru produktu var gan cept uz pannas, gan krāsnī, vārīt, kūpināt, tvaicēt, marinēt, bet tofu var! To var izmantot kā zupās, tā mērcēs un desertos, par salātiem nemaz nerunājot. Pat fritēt un marinēt!
Maz kaloriju
Viens kubiņš tofu satur aptuveni 88 kalorijas. Tas ir daudz mazāk kā tāda paša izmēra gaļas gabalā.
Avots: Kitchenmag.ru