7 interesanti fakti par BBQ, lai tu kļūtu par nepārspējami zinošu grilētāju!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Šajā nedeļā, kad svinēsim īsāko gada nakti, grilēšanas tēma ir īpaši aktuāla. Tā dēvētais BBQ vai bārbekjū ir ārkārtīgi populāra nodarbe un, ēdienu klāsts, ko gatavojam uz grila, ir sākot no iemīļotās gaļas, līdz pat debeškīgiem desertiem. Bet kur un kā tas viss sākās?

Praktiski visās pasaules valstīs gatavo ēdienu uz grila. Un Latvija nav izņēmums!  Patiesībā, grils kā ierīce, pie mums pārādījās pavisam nesen. Līdz šim mēs vienkārši cepām gaļu uz mangala un kartupeļus ugunskurā. Bet ar grila parādīšanos paplāšinājās arī mūsu ēdienkarte. Tagad uz grila cep ne tikai gaļu un kartupeļus, bet arī vistu, dārzeņus, zivis, picas un pat desertus gatavo.

Pirmais fakts.

Neviens īsti nezin, no kurienes cēlies barbekjū. Daži uzskata, ka tā aizsākumi meklējami Spānijā. Spāņiem ir līdzīgs vārds "barbacoa", ar kuru apzīmē koka konstrukciju, uz kuras gatavoja ēdienu. Citi atkal saka, ka to ieveda franči, kad uz dienvidiem atceļoja karību pirāti. Stāsta, ka šie pirāti kūpināja veselus dzīvniekus uz speciāliem iesmiem. Īsāk sakot, grūti patiekt, no kurienes radies šis pagatavošanas veids, bet mēs vienalga priecājamies par to.

Otrais fakts.

Amerikā BBQ tradīciju ieviesa pat Baltajā namā. Pirmo reizi šādu pasākumu organizēja 36-ais ASV prezidents Lindons Džonsons. Kopš tā laika katru gadu prezidenta rezidencē gatavo uz grila ribiņas. Vai tas nav forši, Levita kungs?

Trešais fakts.

Grilēšanai izmanto dažādu koku ogles, jo tas piešķir ēdienam īpašu aromātu. Populārākie ir ozols, ķirsis, ābele un kļava. Taču ir tādas šķirnes, kuras vispār nekad nevajag izmantot ēdiena gatavošanai - piem, egle un priede, jo tie satur sveķus.

Ceturtais fakts.

Katru gadu ASV notiek BBQ čempionāts, uz kuru sabrauc desmitiem tūkstošu cilvēku. Labākie grilētājie brauc uz Vašingtonu, lai godīgā cīņā pierādītu kurš no viņiem ir iemaņām bagātākais! Priekš amerikāņiem šie ir īsti nacionālie svētki, festivāls un savdabīgs sporta veids. Šāda veida pasākumi jau vairāk kā 15 gadus notiek arī pie mūsu kaimiņiem - Lietuvā un Igaunijā.

Piektais fakts.

Populārākais grilēšanas piederums ir speciālas knaibles ar gariem rokturiem (77%), tiem seko dakša (64%) un tad birste grila tīrīšanai (63%).

Sestais fakts.

Populārākais ēdiens, ko gatavo uz grila, ir burgeri. 85% grilētāju cep uz grila burgeru kotletes. Otrajā vietā ir steiki (80%) un desiņas (79%). Un trešajā vietā ir vista - 73%. Ja godīgi, tas es vienmēr domāju, ka populārākais ēdiens ir steiks, bet izskatās ka burgeru ēdāju ir vairāk!

Septītais fakts.

4. jūlijā Amerikā svin nacionālo BBQ dienu. Un šī diena sakrīt ar valsts Neatkarības dienu. Eiropā BBQ dienu svin 16. maijā.

Avots: Grils.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu