Ko nozīmē funkcionālais margarīns? Skaidro speciāliste!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: publicitātes / Depositphotos.com

Cik daudz mēs zinām par margarīnu, un vai zināšanas, ko esam ieguvuši par šo produktu pirms 10 gadiem, vēl ir aktuālas? Margarīns vai sviests vai varbūt funkcionālais margarīns? Pielietojums sviestam un margarīnam – līdzīgs, tomēr lielākā daļa sabiedrības, neiedziļinoties, steidz atbildēt, ka margarīnu iegādāties atsakās. Ko nozīmē funkcionālā pārtika – meklējam atbildes kopā ar uztura speciālisti Olgu Ļubinu.

Margarīna ražotāji neguļ, un iet līdzi laikam, kā arī māk savu produkciju padarīt draudzīgu mūsdienu cilvēkam. Jebkuram ražotājam šodien ir jāņem vērā ļoti daudz un dažādi aspekti, ko klients vēlas – dažādu diētu piekritēji, alerģiski indivīdi un īpatnējas slimības. Izsekot līdzi visām patērētāju vēlmēm nav viegli nevienam, taču margarīna ražotāji nav padevušies. Saskaroties ar augošo interesi par sviesta produktiem, margarīna veidotāji sāka pielāgot savus produktus, lai samazinātu transtauku daudzumu. Ražotāji ir ieguldījuši daudz darba un resursu, lai bēgtu no šī, nu jau, ierūsējušā uzskata, ka margarīns ir sliktāks par sviestu.

Eiropas Komisija nolēmusi, ka no 2021. gada 100 gramu pārtikas produkta nedrīkstēs saturēt vairāk par diviem gramiem transtauku. Daudzās Eiropas valstīs par pieļaujamo normu uzskata divus līdz piecus procentus, Dānija pirmā 2003. gadā noteica griestus līdz diviem procentiem. Kopš 2018. gada 1. jūnijam arī Latvijā ir stājies spēkā likums, kas nosaka maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, kas ražoti Latvijā, tai skaitā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Margarīna ražotāji Eiropas Savienībā, jau vairāk nekā 10 gadus, pievērš lielu uzmanību transtaukskābēm, lai sniegtu saviem patērētājiem visaugstākās kvalitātes produktus, kuri atbilst mūsdienu uztura rekomendācijām. Pirms Eiropas Komisija ir nonākusi pie lēmuma būtiski ierobežot transtaukus, margarīna ražošanas asociācija Eiropā ir noteikusi, ka visiem asociācijas biedriem ir aizliegts ražot margarīnu, kas pārsniedz 2% transtaukskābju uz 100 g produkta.

Foto: publicitātes / Depositphotos.com

“Cilvēkam ir jālasa un jāskatās līdzi – es kā uztura speciālists nezināju to, ka, piemēram, margarīns vairāk netiek hidrogenēts un es esmu pārliecināta, ka lielākā daļa manu kolēģu joprojām arī domā, ka margarīns ir hidroginētas augu eļļas. Ir veikts pētījums par dāņiem, kur 70-tajos gados margarīnā ir bijuši 10% transtaukskābju uz 100 g produkta. Tagad tās nedrīkst pārsniegt 2%. Taču šobrīd transtaukskābju jautājums pat vairs nav aktuāls, ja runājam par margarīnu, jo transtaukskābju daudzums margarīnā, kas ražots Eiropas Savienībā, ir niecīgs – aptuveni 0.5% uz 100 g produkta,” uzsver Eva Kataja.

Tātad, ja produkta uzturvērtība ir pieņemama pat uztura speciālistiem, kas vēl joprojām liek atturēties no produkta izmantošanas? Varbūt pārlieku dažādais piedāvājums? Margarīna ražotāji ir mēģinājuši pielāgoties ikvienam potenciālajam klientam – visēdājiem, vegāniem, holesterīna slimniekiem, sirds slimniekiem. Veikalu plauktos ir parādījušies funkcionālie margarīni – kas tajos paslēpies un vai tiešām tie palīdz uzturēt labu veselību – skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina.

Foto: publicitātes / Depositphotos.com

“Cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni un paaugstinātu risku uz sirds asinsvadu slimību attīstību var rekomendēt lietot uzturā speciālus, funkcionālus pārtikas produktus, piemēram, funkcionālo margarīnu. Veikalu plauktos pieejami dažādi funkcionālie margarīni – arī tādi, kuru sastāvā ir augu steroli. Steroli ir vielas, kas mazina holesterīna uzsūkšanos gremošanas traktā, tāpēc tas mazina gan tā saucamā “sliktā”, gan “labā” holesterīna uzsūkšanos gremošanas traktā. Margarīns, kas ir bagātināts ar augu steroliem var tikt rekomendēts cilvēkiem ar augstu sirds asinsvadu slimību attīstības risku,” atzīmē O. Ļubina. Pētot margarīna iepakojumus, svarīgi pievērst uzmanību produkta sastāvam un marķējumam. Īpaši ieteicami ir tie, kuri marķējas ar oficiālām veselīguma norādēm (Health Climes). Margarīnu, kura sastāvā ir augu steroli ieteicams lietot veselīga dzīvesveida un sabalansētas un daudzveidīgas diētas ietvaros, kura satur daudz augļu un dārzeņu, kas palīdz saglabāt karotonoīdu līmeni. Holesterīna samazinošais efekts par 7-10% tiek sasniegts 2-3 nedēļu laikā, katru dienu lietojot 2-4 maizes šķēles ar funkcionālo margarīnu.

Uztura zinātnes spožums un posts ir tajā, ka par vienu produktu iespējams pateikt diametrāli pretējas lietas. Augu tauki – labi un slikti. Šokolāde – laba un slikta. Un katru gadu mēs uzzinām arvien jaunu informāciju, gūstam arvien jaunas atziņas. Taču par sava dzīvesveida izvēli esam atbildīgi mēs paši!

Avots: Taukvielas.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu