Nepatīkama pēcgarša? Kā no tās atbrīvoties?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Ķiplociņu un sīpoliņu latvieša ēdienkartē redzam bieži. Šie garšaugi tiešām bagātina ēdienu gan ar savu garšu, gan aromātu, taču nereti pēc maltītes mutē jūtama nepatīkama pēcgarša. Kā tā rodas un vai ar to var cīnīties?

Zinātniece Kordēlija Raninga izdevumam "Time" skaidroja, ka pēcgaršu parasti izraisa “sīkas ēdiena daļiņas, kas joprojām atrodas mutē”. Piemēram, ēdiena paliekas, kas palikušas mutē, vai molekulas siekalās vai gļotās.

Garšas ziņā spēcīgi pārtikas produkti, piemēram, sīpoli un ķiploki, var izraisīt ļoti ilgu un nepatīkamu pēcgaršu tāpēc, ka molekulas, kas ir saistītas ar produkta garšu un smaržu, iekļūst asinsritē un izplatās pa visu ķermeni. Molekulas nokļūst siekalās un sviedros, liekot cilvēkam ilgu laiku just apēstā smaržu un garšu. Savienojumi nokļūst arī plaušās, ievērojami palielinot pēcgaršu mutē.

Vislielāko un nepatīkamāko pēcgaršu atstāj svaigi, sasmalcināti ķiploki un sīpoli. Kad sīpols vai ķiploks sagriezts vai saspiests, sabojājas tā šūnas, no kurām atbrīvojas enzīmi, kas ar savu smaržu un kodīgo garšu sargā augu no apēšanas. Paradoksāli ir tas, ka daudzi cilvēki tieši šo garšu un smaržu ir iecienījuši savā ēdienkartē.

Lai pēc iespējas ātrāk atbrīvotos no pēcgaršas, ir jāsāk ar zobu tīrīšanu un diegošanu pēc maltītes. Tā var atbrīvoties no mutē palikušajām ēdiena fiziskajām daļiņām. Tomēr, ja savienojumi nokļūst asinsritē, tad atbrīvoties no pēcgaršas būs grūtāk.

Var mēģināt pēcgaršu nomākt ar citām smaržām vai garšām, tomēr tā var nejauši radīt mikstūru, kas novedīs līdz vēl nepatīkamākai garšai mutē. Pētījumā zinātnieki raksta, ka āboli, piparmētras un lapu salāti ir labākie augi cīņā ar sliktu pēcgaršu. Līdzēt var arī pētersīļi un piens.

Ja tomēr minētais tev nepalīdz, tad nāksies vienkārši gaidīt, kad pēcgarša pazudīs pati no sevis. Laiks, kas vajadzīgs, lai pēcgarša pazustu, ir atkarīgs no katra indivīda organisma. Vienam pēcgarša var saglabāties vairākas stundas, bet citam – vien dažas minūtes.

“Viss ir atkarīgs no tā, cik labi tu sakošļā ēdienu, kā arī, cik ātri to pārstrādā kuņģis un zarnas,” skaidroja Raninga.

Kā jau ar daudzām lietām šajā pasaulē, vislabākās zāles pret sliktu pēcgaršu ir atteikšanās no ķiplokiem un sīpoliem. Ja tam neesi gatavs, tad pirms ēšanas tos var cept vai vārīt, jo tā tiek iznīcināti spēcīgie enzīmi.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu