Profesors Danilāns par piparu dziednieciskajām spējām: "Visi, lūdzu, ēdiet asus ēdienus!"

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: TVNET / Jānis Škapars; Depositphotos.com

Veselības saudzēšanas nolūkos daudzi atsakās ne vien no sāļiem un saldiem ēdieniem, bet arī asiem. Vai tiešām asi ēdieni nav labvēlgi cilveka organismam, skaidro gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns.

Intervijā portālam Apollo.lv profesors atklāj: "Pipari ir veselīgi. Ja gribi, lai nav tāda dedzināšana, jāēd pipari."

Lai arī ir dzirdēts, ka tautā runa par to, ka no pipariem jāizvairās īpaši tiem, kam ir problēmas ar kuņģi, gastroenterologs Anatolijs Danilāns gāž šos uzskatus un iesaka piešaut asumiņu ēdieniem un parūpēties par sava kuņģa un zarnu trakta veselību: "Ar asiem ēdieniem viss ir labi! Visi, lūdzu, ēdiet asus ēdienus! Pipari dziedē kuņģi, palīdz čūlas aizdziedēt, erozijas, ezofagītus. Ir cilvēki, kam dedzina, atviļņa slimība. Es viņiem iesaku kaut vai pakāpeniski lietot piparus.Viņš brīnās - kā tad tā, man tāpat jau svilina, kā tad es vēl piparus ņemšu. Bet tā ir cita svilināšana. Tiek kairināti nervi, kas gļotādā izdala svilinošu vielu, kas dziedē un gļotāda sadzīst. Jā, asi ēdieni ir labi."

Profesors Danilāns stāsta, ka pirms 10 gadiem apmeklējis kongresu Taizemē, ēdis vietējo pārtiku un priecājies par savu labo pašsajūtu. Sarunā ar Taizemes ārstiem, viņi atklāuši, ka viņiem nav slimnieku, kas sirgst ar latviešiem raksturīgajām kuņģa slimībām: "Viņi saka - mums ir 30 gadu pieredze, bet tādu slimnieku nav. Viens varbūt bija, bet es jau aizmirsu. Es sākumā nospriedu, ka cilvēkiem tur savādāki gēni, ka viņiem nerodas šādas vainas kā eiropiešiem un amerikāņiem. Bet vakarā mani kolēģi mani uzcienāja ar Taizemes zupiņu. Tad es pamanīju, kas tas ir. Man garšo asi ēdieni, bet tikai tad, kad pagaršoju šo zupiņu, sapratu, ko nozīmē īsti ass ēdiens. " 

Pēc sarunas ar ārstiem un maltītēm Taizemē, Anatolijs Danilāns nonācis pie slēdziena, ka gēni nav galvenais noteicošais faktors, bet gan ēšanas paradaumi, precīzāk regulāra asu ēdienu baudīšana.

Kopsavilkumā profesors piebilst: "Jā, asi produkti ir labi, tie dziedē čūlas."

Piešauj pipariņu saviem ēdieniem arī tu!

Visu interviju ar profesoru Anatoliju Danilānu lasi portālā Apollo.lv.

Avots: Andris Gindra / Apollo.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu