Vērtīgie pavasara zaļie augi un rūgtās saknes. Iedvesmai - receptes!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: depositphotos.com

Ieelpo pavasari pilnu krūti un izbaudi visus tā sniegtā labumus. Dodies garās pastaigās, lai saulītē uzņemtu D vitamīnus, bet skaties zem kājām, jo tur aug daudz vērtīgu, ēdamu labumu!

"Ziema daudzus ir novārdzinājusi, arī imunitāte kļuvusi vājāka, jo biežāk nācies uzturēties telpās, būt pakļautiem dažādiem elektronikas brīnumiem. Vēl viens saguruma cēlonis varētu būt pārāk zems D vitamīna līmenis," saka ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško.

Meklē kādu saulainu stūrīti aizvējā, uzroti piedurknes un parādi ādu saulei, lai tā var uzsūkt D vitamīnu un uzmundrināt ķermeni.

Izbaudi zaļo - plūc lapiņas

Gārsa un pieneņu lapiņas pievieno pa saujiņai svaigas salātos. Visvērtīgākās un baudāmākās ir gārsas lapiņas, kas vēl nav atvērušās. Pieneņu lapas arī ieteicams izvēlēties mazas, tās būs vitamīniem bāgātākas un mazāk rūgtas.

Īsts pavasara kārums ir nātres. Bagātas ar C vitamīnu tās spēcina imunitāti.  "Nereti baiļojas, ka nātre biezina asinis, bet tad jau dienā būtu jānolieto puskilograms lapu, tik daudz gan neviens nevar apēst," pasmaida dakteris Tereško.

Foto: Depositphotos.com

Paturi prātā arī veltes, kas atrodamas koku zaros - skaistos un veselīgo pumpurus. Gardākie, ar saldu garšu ir liepu, kļavu un ābeļu pumpuri.  Citi pumpuri, lai arī vērtīgi, ir ar izteikti rūgtu garšu un nav tīkami ēšani.

Vērtīgais rūgtums - augu saknes

Augu pazinēji atpazīs helēniju ālantes. To saknes rok pirms augs sacerojis. Gremošanas sistēmas uzlabošanai un ķermeņa miera sajūtai, 10 g saknes aplej ar glāzi remdena ūdens, ļauj nakti nostāvēties un nākošās dienas laikā izdzer.

Pienenēm vērtīgas ne tikai lapas, bet arī saknes. Izraktas, tās nedaudz apžāvē, lai mazinātu izteikto rūgtumu. Aknu darbības veicināšanai un gremošanas sistēmas uzlabošanai un kaitīgo vielu izvadīšanai izmanto novārījumu: 10 g saknes vāra 2 glāzēs ūdens 10 minūtes, dzer pus glāzi pirms ēšanas.

Pūpols jeb sarkanais kārkls arī rūgtais, bet izrādās, dabīgais aspirīns. Novārījuma (10g uz 1 glāzi ūdens) viena ēdamkarote atbilst 100 mg aspirīna, kas ir vienas sirds aspirīna tabletes deva. Kārkla miza labi der arī pret iekaisumu un lai pazeminātu temperatūru.

Foto: Depositphotos.com

Esi uzmanīgs

Ne viss, kas aug ir labs un vērtīgs. Starp vērīgajiem augiem ir sastopami arī indīgi, kas var nodarīt kaitējumu organismam. Māllēpes un strutenes, kuras nereti iesaka lietot ir atzītas kā indīgi augi un ar tam jābūt ļoti piesardzīgiem, nezinatājam labāk izvairīties. 

Pilnu rakstu lasi žurnālā 36,6 C.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu