Mežs un pļava tavā šķīvī

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pavasaris ir gadalaiks, kad daba nebeidz priecēt nedz acis, nedz vēderus. Koki pilni pumpuriem un no zemes izlīduši pirmie zaļumi. Ņem visu, ko zeme sniedz - baudi svaigā veidā vai gatavo veselīgus pumpuru uzlējumus. Atceries - kad dodies pastaigā, līdzi ņem groziņu, lai nestu mājās vērtīgās dabas veltes.

Gārsa, virza, nātre, pienene, gaiļbiksīte, zemene, pelašķis, strutene, vārpata, skābene, maurlociņš, ķiploka lapiņas - visi šie zaļie augi, kas vieni no pirmajiem spraucas ārā no zemes, ir baudāmi svaigā veidā. Liec zaļās lapiņas salātos, iejauc kokteiļos un veselīgos smūtijos.

Nereti satraucas vai augs nekaitēs, vai strutene nav indīga. Nevajag pārspīlēt - nelielos daudzumos savienojot kopā augus būs gan dažadība, gan ieguvumi veselībai. Protams, nezināmus augus, par kuriem neesi pārliecināts, labāk uz šķīvja nelikt!

Pašlaik ir pumpuru un mizu laiks, tos labi sagatavot priekšdienām, iesaka augu pazinēja farmācijas doktore Vija Eniņa. Vācami priedes, bērza un apses pumpuri, kā arī ozola, lazdas un kārkla mizas. Var arī vākt šīs drogas no citiem augiem, piemēram, ceriņiem un ievām, taču to lietošana ir visai specifiska un ne visiem derīga. Ievu mizas izvilkumu degvīnā lieto ieberzējumiem, lai mazinātu reimatiskās sāpes, taču tā lietošana prasa zināmu piesardzību, jo pagatavojums ir indīgs.

Ja esi redzējis saulaino mallēpju ziedus - ķer ciet, izžāvē un zini, ka tev būs tēja, kas lieliski cīnās ar klepu!

Nevajadzētu aizmirst par bērzu un kļavu sulām - tās dzer cik, tik lien. Tiesa gan, daudzviet sulu laiks jau ir beidzies. 

Pilnu rakstu lasi šīs nedēļas žurnālā 36,6 C.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu