Rauj iekšā, cik tik lien! Sācies bērzu sulu laiks

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pavasarī vislabākais dopings no ziemas pagurušajam organismam ir dabīgās sulas – kļavu un bērzu, saka ārstniecības augu pārzinātājs un pirtnieks Ziedonis Kārkliņš. Kļavu sulas šobrīd vēl tek, bet drīz beigsies.

Pavasarī svaigas dabiskās sulas, tecinātas no kokiem, kas aug tīrā vidē, vajag dzert “tik, cik lien”, jo sulas satur vērtīgos enzīmus, fermentus, minerālvielas, vitamīnus.

Sulu bioķīmiskais sastāvs ir līdzīgs, lai gan pēc garšas kļavu sulas ir saldākas. Kļavu sulā cukurs var būt līdz pat 10%. Līdz ar to sula atjauno enerģiju. Gan bērzu, gan kļavu sulas attīra organismu, uzlabo vielmaiņu, atjauno asinis, uzlabo ādas stāvokli.

Ar svaigu bērza sulu ieteicams nomazgāt seju – āda kļūst tīrāka, elastīgāka, mirdzošāka, mazinās tumšie loki zem acīm.

Ziedonis Kārkliņš saka, ka katram konkrētajam kokam ir sava enerģētiskā iedarbība. Tāpēc sulas uzlabo psihoemocionālo stāvokli, mazinot agresiju, dusmas, skaudību, greizsirdību. Sulas nomierina! Turklāt “Dieva dzēriens” neizraisa alerģiju, tāpēc koku sulas var lietot visi – bērni, grūtnieces.

Koku sulas ir lielisks atbalsts svara samazināšanā.

Foto: TVNET

Īpaši urīnu dzenošas ir kļavu sulas, tāpēc jāuzmanās tiem, kuriem ir problēmas ar nierēm vai urīnpūsli.

Visveselīgākās sulas ir 4, 5 stundas no tecēšanas brīža.

Lai nenodarītu pāri kokam, vispareizāk, ja kļavai sulu tecina no zara, kuram nolauž galu. Urbt drīkst tikai resnā kokā – ne augstāk par stumbra trešdaļu. Agrāk sulas sāk tecēt, ja urbums izdarīts dienvidu pusē. Kad kļavu sula kļūst gluma un blāva, laiks tecināšanu izbeigt.

Avots: TVNET

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu