Gavēnis - tā vairs nav tikai atturēšanās no gaļas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

40 dienu ilgā kristiešu gavēšana ir sākusies. Gavēnis nekādā ziņā nav sinonīms vārdam “diēta” vai “badošanās”, ja neesi tam gatavs. Interesanti, ka vārds "gavēnis" ir aizguvums no senkrievu valodas vārda "gavēt", kura senākā nozīme ir izturēties ar godbijību, ar cieņu.

Kā jau jebkuram uztura plānam, arī gavēnim vajag pareizo pieeju. Ir jāizvēlas, kā gavēni ieturēt. Turklāt būtiski ir nepārprast šā laika galveno nozīmi! 

Baznīcas terminu vārdnīcā vārdu "gavēnis" skaidro kā atturības laiku, lai cienīgi varētu sagaidīt svētkus, – atturību ne tikai ēdiena izvēlē, bet arī dažādās izklaidēs. Gavēni simboliski var uzskatīt par sevis attīrīšanu no visa liekā, vieglāk ieklausīties sevī.

Ierasti gavēnis paredz atteikšanos no gaļas. Mūsdienās to papildina arī atteikšanās no saldumiem, baudvielām, arī no kafijas, alkohola un smēķēšanas. Ja palūkojamies apkārt – tā var būt arī atteikšanās no pārāk liela tehnoloģiju vai sociālo tīklu lietojuma.

Gavēt ir arī jāiesāk pakāpeniski, nav vēlams uzreiz visu nogriezt kā ar nazi. Un tāpat gavēņa beigas nenozīmē, ka uzreiz drīkst mesties virsū aizliegtajiem produktiem, lai arī cik ļoti mēs pēc tiem ilgotos.

Gandarījums no gavēšanas nav konfekšu kārbas iztukšošana vai kotlešu pannas izēšana. Pārmērības pēc atturēšanās noved pie liekā svara.

Jāatceras, ka gavēšana varbūt bīstama maziem bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem, kuriem ir jebkādas saslimšanas.

Avots: Egoiste

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu