Vai zini, kā cepeti gatavo Latvijas basketbolisti?

Vai zini, kā cepeti gatavo Latvijas basketbolisti?

Tradīcijas Latvijā paredz celt Ziemassvētku galdā vismaz deviņus ēdienus, tad nākamais gads būšot bagāts un pārticis. Lai svētkos baudītu ne tikai bagātīgu un gardu, bet arī veselīgu maltīti.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība atsaucās “Putnu fabrika Ķekava” izaicinājumam pagatavot veselīgus Ziemassvētku cepešus. Garšu meistara Arvja Zēmaņa vadībā, apvienojot labu garšu un veselīgumu, basketbolisti pārsteidza gan sevi, gan savus komandas biedrus, pagatavojot četrus vistas cepešus: ābolu un medus, zaļumu un mārrutku, apelsīnu, kā arī neparastajā - ogu un piparmētru marinādē. 

Vistas cepetis ogu un piparmētru marinādē

Ir svarīgi, ka Ziemassvētku maltīte ir ne tikai garšīga, bet arī veselīga. Vistas gaļa ir ļoti piemērota svētku cepetim, tā paver plašas iespējas garšu variācijām, ir veselīga, to gatavojot kļūdīties ir grūti. Veselīguma pamatā ir īsts produkts – piemēram, marinādei izmantojam īstu citronu vai īstas ogas. Veselīgas un svaigas gaļas karamelizēšanai, izmantojam nevis cukuru, bet medu. Otra lieta, ko “Ķekava” cepešu meistarklasē ņēmām vērā - svarīgi atcerēties dažādu garšu sabalansētības principu. Līdzīgi kā rokai pieci pirksti, cepeša gatavošanai nepieciešami pieci elementi – saldinātājs (piemēram, medus), rūgtums (sinepes), sāļums (sāls vai soja), skābums (ogas, citrons vai etiķis). Piektais elements ir aromāts, kuru veido dabiskās garšvielas – timiāns, koriandrs u.c.,“ iesaka meistarklases vadītājs Arvis Zēmanis.

Latvijas basketbola izlases uzbrucējs, Turcijas klubā “Gaziantep” spēlējošais Rolands Freimanis: “Ļoti vēlos būt Ziemassvētkos mājās, bet šobrīd vēl nav skaidrs, vai klubs laidīs. Svētkos galdu visai ģimenei klāj mamma, bet ikdienā gatavoju sev pats, jo man ir svarīgi būt pārliecinātam par ēdiena kvalitāti un sastāvu. Visbiežāk maltītes top no vistas gaļas, tāpēc apgūtās veselīgās cepešu receptes man ļoti noderēs.”

Vistas cepetis apelsīnu marinādē

Gatavošanas procesā basketbolisti katram cepetim deva arī īpašu un oriģinālu nosaukumu. Izlases spēlētāji Artūrs Strautiņš un Ronalds Zaķis pagatavoja cepeti “Pollo con catalan”, kas itāļu valodā nozīmē “vista ar ābolu”, savukārt Rolanda Freimaņa un Kaspara Bērziņa gatavotais cepetis zaļumu un mārrutku marinādē ieguva nosaukumu “Zevs”, uzsverot tā izcilo garšu. Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps un “Ķekava” valdes priekšsēdētājs Andrijus Pranckevičs cepetim ogu un piparmētru marinādē deva vārdu “Original Red & Pepper”, savukārt izlases treneris Arnis Vecvagars un Arvis Zēmanis pagatavoja cepeti “Saldskābā dzīve” apelsīnu marinādē.

Foto: publicitātes

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes