Vegānisms - modes kliedziens vai dzīvesveids?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

1.novembrī pasaulē atzīmē vegānisma dienu un daudzās valstīs visu novembri aizvada vegānisma ieskaņās. Kas tad tas īsti ir, kad radies un kāpēc tik populārs? Kāds teiks jauns dzīvesveids, cits - modes kliedziens - ko izvēlies tu?

Vegānisma saknes meklējamas vairākus gadu tūkstošus senā pagātnē, taču apzīmējums kā tāds radies tikai 1944.gadā, kad Donalds Vatsons un  Elsija Šriglija Apvienotajā Karalistē nodibināja Vegānu biedrību. 1962. gadā vārds vegan (vegāns) pirmo reizi tika publicēts Oksfordas ilustrētajā vārdnīcā. 

Kas tad īsti ir vegānisms un ko tas sevī ietver? 

Tie nav tikai ēšanas paradumi, bet gan atšķirīga dzīves uztvere kopumā. Filosofijas pamatā slēpjas rūpes par dzīvniekiem un apkārtējo vidi, tos saudzējot, atsakoties no dzīvnieku izcelsmes produktiem un to blakusproduktiem. Tātad: ēd tikai augu izcelsmes produktus un arī ikdienas dzīvē nevilks dabīgu kažokādu, neizmantos dabīgās ādas izstrādājumus, kā arī nelietos kosmētiku vai sadzīves ķīmiju, kuru ražošanā jebkādā veidā iesaistīts dzīvnieks.

Kādi faktori motivē cilvēku pievērsties vegānismam? 

Nereti tas ir kāds viens faktors, taču nereti līdz vegānismas cilvēku noved vairāku faktoru kopums:

  • lai nostiprinātu veselību; 
  • lai rūpētos pa dzīvnieku labklājību; 
  • lai protestētu pret dzīvnieku izmantošanu; 
  • reliģiskas pārliecības dēļ. 

Pilns raksts žurnālā Ārsts.lv.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu