Mišelina restorānu eksperts piešķir neoficiālu zvaigzni restorānam Rīgā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto un Kaspars Meinerts

Jau kārtējais nozīmīgais pasākums pagājušonedēļ aizvadīts Latvijas gardēžiem, it īpaši tiem, kas darbojas ēdināšanas jomā un rūpējas par izsalkušajiem, jaunu garšu meklētājiem vai vienkārši ēdiena baudītājiem. “Reaton” rīkotās “Profesionāļu dienas” - viens no daudzveidīgākajiem pārtikas nozares pasākumiem, kas notiek katru gadu februārī.

Foto: publicitātes foto un Kaspars Meinerts

Pasākuma laikā bija klausāmas un skatāmas gan lekcijas, gan šefpavāru – ārvalstu un mūsu pašu – meistarklases. Bet viens no galvenajiem notikumiem bija Endija Heilera (Andy Hayler) viesošanās. Šis kungs ir pasaulē plaši pazīstamais restorānu kritiķis, kurš vienīgais pasaulē apmeklējis visus trīszvaigžņu Mišelina (Michelin) restorānus. Viesošanās laikā piedalījās Mišelina vērtēšanas sistēmai veltītā aizraujošā lekcijā, diskutēja ar vietējiem pavāriem un apmeklēja piecus no atzītākajiem restorāniem, novērtējot to atbilstību Mišelina kritērijiem un „piešķirot” vienu Mišelina zvaigzni savam favorītam.

Heilers Profesionāļu Dienās sniedza lekciju, kuras laikā stāstīja gan par Mišelina sistēmas rašanos, gan vērtēšanas principiem un trūkumiem, kā arī salīdzināja Mišelina un sevis izstrādāto vērtēšanas sistēmu, meklējot atbildi uz jautājumu – kas īsti ir tiešām labs restorāns?

Foto: publicitātes foto un Kaspars Meinerts

Ņemot vērā to, ka trīs Mišelina zvaigznes saņēmušo restorānu skaits ir būtiski pieaudzis pēdējo gadu laikā (2004.gadā trīs zvaigznes saņēmuši bija 49 pasaules restorāni, savukārt 2016.gadā – jau 115), jautājums par Mišelina kritērijiem un vērtēšanas kvalitāti tiek uzdots aizvien biežāk. Lai gan sistēmai ir daudz trūkumu, Heilers uzskata, ka šī joprojām ir nozīmīgākā un vērtīgākā restorānu vērtēšanas sistēma pasaulē – nekas labāks, gluži vienkārši, nav stājies tās vietā. Mišelina izmantotie kritēriji tiek turēti noslēpumā – ceļvedī netiek publicēti restorānu apraksti, bet tikai un vienīgi to nosaukumi, adreses un iegūto zvaigžņu skaits. Zināms ir tas, ka vērtēšanu veic anonīmi inspektori, kuri restorānā ierodas papusdienot vai pavakariņot bez iepriekšēja brīdinājuma, un restorāna darbinieki tā arī neuzzina, ka viņus apciemojis Mišelina vērtētājs (protams, izņemot tad, ja restorānam tiek piešķirta zvaigzne).

Mišelina sistēma nebūt nav perfekta – Heilers, kurš apmeklējis un turpina ik gadu apmeklēt visus trīs zvaigznes ieguvušos restorānus pasaulē uzskata, ka, lai gan Eiropā restorāni tiek vērtēti pietiekami konsekventi, apmeklējot trīs zvaigznes ieguvušus restorānus ārpus Eiropas, piemēram, ASV vai Honkongā, jāsecina, ka zvaigznes tiek piešķirtas pārāk dāsni... Pats Heilers uzskata, ka tikai ap 24 no šobrīd trīs zvaigznes ieguvušajiem restorāniem ir tiešām pasaules klases iestādes, kuras vērts apmeklēt par katru cenu. Aptuveni 12 trīszvaigžņu restorāni viņam šķiet absolūti neiederīgi šajā kategorijā, savukārt atlikušais vairākums viņam šķiet ļoti labi, bet ne gluži pasaules līmenī.

Foto: publicitātes foto un Kaspars Meinerts

Heilers komentēja un diskusijā ar Latvijas šefpavāriem apsprieda arī viņiem ļoti interesējošo jautājumu – kāpēc Mišelins vēl nav izveidojis ceļvedi par Latviju vai Baltijas valstīm? Un kad tas varētu notikt? Heilers pavēstīja, ka, viņaprāt, galvenais iemesls vietējā Mišelina ceļveža neesamībai ir nevis kvalitatīvu restorānu neesamība, bet gan finansiāli apsvērumi. Mišelina uzņēmums gluži vienkārši cenšas ceļvežus veidot reģionos, kuros saskata iespēju nopelnīt ar ceļveža pārdošanu - lai kaut nedaudz atsvērtu finansiālos zaudējumus... Heilers gan iedrošināja pavārus, sakot, ka, viņaprāt, Mišelinu varētu sagaidīt arī Baltijas reģionā – galu galā, pats uz savas ādas taču pārliecinājās par vietējo restorānu kvalitāti.

Heilers vizītes laikā apmeklēja piecus Rīgas restorānus – Vincents, MUUSU, Bergs, Restorāns 3, Gastronome un Bibliotēka No.1. Pēc restorānu apmeklējuma Heilers dalījās iespaidos par Latvijas kulinārijas vidi, pavēstot, ka visvairāk izbaudījis restorāna Vincents apmeklējumu: „Mārtiņa Rītiņa vadītajā restorānā tiek izmantotas izcilas izejvielas – tas uzreiz jūtams, un izejvielu kvalitāte ir viens no būtiskākajiem kritērijiem, pēc kuriem es vērtēju restorānus. Šis restorāns, protams, var atļauties izmantot labākas kvalitātes ārzemju produktus tāpēc, ka cilvēki gatavi tajā atstāt lielākas naudas summas, zinot, ka maltīte ir tā vērta.” Atbildot uz jautājumu par restorāna Vincents atbilstību Mišelina sistēmas kritērijiem, Heilers komentēja: „Ja restorāns Vincents atrastos kādā metropolē, kuras restorāni tiek sarindoti Mišelina sarakstā, kā, piemēram, Londona vai Parīze, tam noteikti būtu viena Mišelina zvaigzne.”

Foto: publicitātes foto un Kaspars Meinerts

Lielisku iespaidu uz Heileru atstāja arī restorāns Bibliotēka No.1: „Šajā restorānā man bija iespēja izmēģināt lielisku degustācijas ēdienkarti, kura arī tika izmantoti daudziem brīnišķīgi latviešu produkti, piemēram, es nogaršoju rupjmaizē pagatavotu aļņa gaļu, kā arī bērzu sulas desertu. No manis apmeklētajiem šis restorāns man šķita otrs labākais pēc Vincenta, un, manuprāt, ir ļoti tuvu vienas Mišelina zvaigznes līmenim.”

Foto: publicitātes foto un Kaspars Meinerts

Savukārt, Restorāns 3, MUUSU un Gastronome Heileram šķita atbilstoši visai cienījamajai Bib Gourmand kategorijai, kurā Mišelins ierindo augstas kvalitātes ēdināšanas iestādes ar labiem ēdieniem, cenām un nākotnes izredzēm. Restorānos MUUSU un 3 Heilers nobaudīja no Latvijas dabas veltēm gatavotus gardumus, savukārt, restorāns Gastronome kritiķa atmiņā iegūla ar lieliski pagatavotu astoņkāji ar paipalu olām, kartupeļiem un saulē kaltētiem tomātiem. „Šis jūras velšu restorāns iepriecināja gan ar lielisku atmosfēru un rūpīgu apkalpošanu, gan ar ļoti spēcīgu šefpavāru,” Heilers piebilda.

Jau no 1993.gada SIA „Reaton, LTD” Pārtikas produktu tirdzniecības departaments aicina Latvijas restorānu, kafejnīcu, viesnīcu un mazumtirdzniecības profesionāļus uz plašu produktu izstādi un meistarklašu programmu. Reaton Pārtikas profesionāļu dienas nav klientu dienas to klasiskajā izpratnē, tās ir nozares speciālistu tikšanās vieta, iespēja uzzināt pasaules jaunumus pārtikas nozarē un noskatīties labāko vietējo un ārzemju pavāru meistarklases.

Foto: publicitātes foto un Kaspars Meinerts
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu