Pasaulē slavenais šefpavārs Hestons Blūmentāls ciemojas Rīgā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts

Pagājušā nedēļa Latvijas gardēžiem, pavāriem, šefpavāriem, kā arī vienkārši gatavošanas entuziastiem bija emocijām pilna, jo Rīgā viesojās pasaulē slavenais šefpavārs Hestons Blūmentāls. Savas ciemošanās laikā šefpavārs dalījās ar stāstu par sevi, savu pieredzi gatavošanā, iedvesmas avotiem un mērķiem eksperimentējot ar ēdienu. Ar savu restorānu Lielbritānijā “The Fat Duck” ieguvis 3 “Michelin” zvaigznes, ir vairāku televīzijas kulinārijas šovu dalībnieks, grāmatu autors, jaunu garšu, formu un struktūru atklājējs, kā arī neparasts stāstnieks.

Kā izrādās, izcilā šefpavāra saknes meklējamas Latvijā, no šejienes esot nācis viņa vecvectēvs. Bet, protams, atpazīstamību un atzinību guvis pateicoties tikai un vienīgi savam darbam un vēlmei gatavot.

Foto: Kaspars Meinerts

Interesi par ēdienu un receptēm Hestons izrādījis jau bērnībā, kad aizrautīgi meklējis dažādas saldējuma receptes un, mēģinot saprast to atšķirību, pētījis katras sastāvdaļas vērtību un nepieciešamību. Sākotnējo dzinuli kļūt par pavāru guvis tieši Francijā pusaudža vecumā, kad bijis vakariņās ar ģimeni. Šīs vakariņas atstājušas neaizmirstamus iespaidus, kurus radīja vizuālais baudījums, garšas, smaržas, skaņas, vide un sajūtas. Tieši viss šis kopums pamudinājis šefpavāru sākt eksperimentus ar ēdienu, ne tikai klasiskā izpratnē, bet zinātniskā – sadarbojoties ar ķīmiķiem, neirologiem un citiem speciālistiem. Hestona sākotnējā interese ir bijusi izpētīt cilvēka attīstības ciklus un tā paražas ēšanā. Paralēli tam ēdiens kļuvis par zinātnisku eksperimentu, šādi kombinējot neparastus produktus un radot neatkārtojamas garšas. Kā viens no Blūmentāla šedevriem ir saldējuma un cūkgaļas deserts. Vai Tu ko tādu nogaršotu?!

Foto: Kaspars Meinerts

Viens no šefpavāra pamatmērķiem ir aizvest sava ēdiena baudītāju bērnībā vai arī atmiņās nokļūt tajā mirklī, kad piedzīvota izteikta prieka sajūta. Kā saka Blūmentāls:

Ēdiens ir emociju pilns, ēdiens ir spēka pilns!”

Baudot atsevišķus viņa ēdienus, cilvēki ir pat raudājuši aiz laimes sajūtas, kas gūta no šī multisensorā piedzīvojuma. Protams, pamatā šefpavārs vadās pēc savas pieredzes un saviem bērnības takās gūtajiem iespaidiem. Tomēr ēdiens, kas tapis neikdienišķu procesu rezultātā, papildināts ar piemeklētām skaņām vai melodijām un īpašiem stāstiem, saviļņo daudzus jo daudzus izcilā šefpavāra meistardarbu baudītājus.

Ganu pīrāgs jeb Shepherd’s pie –  Hestona Būmentāla interpretācijā

Foto: Kaspars Meinerts

Tas par ko Blūmentāls nemitīgi atgādina - “Jautā par visu!”, jo katra atbilde noved pie nākamā jautājuma un arvien skaidrākas izpratnes par it visu. Tas, uz ko šefpavārs mudina – pārkāpt vispārpieņemtās robežas, atvērties sajūtām. Ne katru reizi gan izdodas ar vienu un to pašu ēdienu cilvēkos raisīt vienādas sajūtas, jo pēc Hestona domām “Ēdiens ir perfekts noteiktā mirklī noteiktam cilvēkam”, bet ja visi nosacījumi ir pareizajā laikā un vietā, tad, baudot maltīti, iespējams gūt prieku, kuru neviens neatņems.

Hestona Blūmentāla vafeles ar paštaisītu lazdu riekstu mērci

Foto: Kaspars Meinerts
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu