Vai jogurti ir tik veselīgi, kā daudzi par tiem domā? Uztura speciāliste Baiba Grīnberga intervijā portālam TVNET akcentē, ka piena produktos ir ne tikai veselīgas sastāvdaļas, bet arī diezgan daudz cukura. Dažos iepakojumos ir tik daudz cukura, ka, izēdot vienu trauciņu, cilvēks uzņem daudz vairāk cukura, nekā viņš visas dienas laikā ir spējīgs patērēt.
Vai jogurti ir tik veselīgi, kā daudzi par tiem domā?
Kas īsti ir jogurts?
Sarunas sākumā vispirms noskaidrojam, kas ir jogurts. Tas ir skābēts, raudzēts piena produkts, kas satur dabiskās pienskābās baktērijas. Tās labvēlīgi ietekmē vēdera darbību. Tāpat pozitīvi, ka jogurtā ir pilnvērtīgās olbaltumvielas, kas nepieciešamas organisma augšanai un attīstībai. Dabisks jogurts tā veselīguma dēļ ieteicams arī slimiem ļaudīm un maziem bērniem.
Uzmanīgi ar cukuru!
Garšas uzlabošanai jogurtiem parasti pievienots arī diezgan daudz cukura.
Cukurs pats par sevi nav nekas slikts, bet bieži vien problēmas rodas tad, ja cilvēki to lieto pārāk daudz, aizmirstot par fiziskām aktivitātēm.
100 gramos jogurta parasti ir aptuveni 5-15 grami cukura.
Grīnberga stāsta, ka pieaugušam cilvēkam dienā uzņemtā papildus cukura deva ir no 25 līdz 50 gramiem, bet bērniem nevajadzētu dot vairāk par 25 gramiem cukura dienā. Turklāt jāatceras, ka cukurs pievienots gandrīz visiem rūpnieciski ražotajiem produktiem, piemēram, maizei, cepumiem.
Tikai ļoti sportisks cilvēks varētu atļauties uzņemt 100 gramus cukura dienā.