Pončiku cepšanas māksla: kā pārbaudīt, vai eļļa ir īstajā temperatūrā

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Zeltaini apcepti, pufīgi pončiki ar sulīgu viducīti un saldu pūdercukura kārtiņu ir īsts bērnības kārums, ar ko noteikti vajadzētu palutināt mazos skolas brīvdienu baudītājus. Patiesībā jau pončiku pagatavošana nav nekāda lielā māksla – svarīgākais ir tos cept pareizā temperatūrā un izvēlēties pareizo eļļu, jo pretējā gadījumā cerēto gardumu vietā var tikt pie melni apdegušām bumbiņām ar “mīklainu” vidiņu. Lai tev tā negadītos, sniegsim pāris noderīgus padomus.

Ja vēlies cept pončikus, vispirms izvēlies īsto eļļu, uz kuras etiķetes norādīts, ka tā ir paredzēta karsēšanai. Šim nolūkam lieliski derēs, piemēram, kukurūzas, rapšu vai saulespuķu eļļa, iesaka portāls "Kitchenmag", norādot, ka obligāti jāizpēta uz etiķetes norādītā informācija par to, līdz kādai temperatūrai konkrēto eļļu drīkst karsēt. Arī olīveļļa ir laba izvēle, bet jāņem vērā, ka tā parasti ir dārgāka.

Temperatūra, virs kuras produkti sāk apbrūnēt, ir aptuveni 150 grādi - to sasniedzot, notiek t.s. Mailarda reakcija, kuras rezultātā produktā esošie cukuri un proteīni karamelizējas, piešķirot ceptam ēdienam patīkamu garšu un brūnu garoziņu.

Ieteicamā pončiku fritēšanas temperatūra ir 170-180 grādi. Ja temperatūra būs zemāka, mīklas bumbiņas piesūksies ar eļļu un zaudēs pufīgo struktūru, savukārt pārāk karstā eļļa pončiku virskārta ātri vien apcepsies tumši brūna, bet viducis tā arī paliks lāgā neizcepts.

Kā bez termometra noskaidrot, vai eļļa ir gatava cepšanai

Ir divi paņēmieni, ko pieredzējušas saimnieces izmanto, lai bez virtuves termometra noteiktu, vai eļļa ir gana karsta pončiku cepšanai:

  1. Iemet eļļā baltmaizes stienīti – ja tas 30 sekundēs kļūst apetītlīgi zeltains, eļļā var droši slidināt pončikus; ja maize ilgi nemaina krāsu, ir kādu brīdi jānogaida un tad jāatkārto tests, bet, ja maizes gabaliņš strauji apbrūnē, eļļas temperatūra ir jāsamazina.
  2. Iemērc uzkarsētajā eļļā koka karotes vai lāpstiņas kātu – ja pie tā veidojas eļļas burbulīši, tā ir pietiekami karsta cepšanai;

Neļauj eļļas temperatūrai pārsniegt 180-185 grādus.

Ja redzi gaisā virmojam zilganus dūmus - tas nozīmē, ka eļļā sāk veidoties kaitīgi savienojumi. Izslēdz plīti, ļauj tai atdzist un labāk izlej.

Vēlams, miskastē, nevis izlietnē vai tualetes podā, jo eļļa sajaucas ar ūdeni un sacietē, veidojot taukainu kārtiņu caurulēs. Šī kārtiņa darbojas kā līmpapīrs, kas saķer ēdiena atliekas, bet vēlāk veido aizsprostojumu. Turklāt caurulēs saķepusi tauku un ēdiena kombinācija ar laiku var sākt smirdēt, izplatot nepatīkamu smaku virtuvē.

Svarīgi! Uzkarsētā eļļā vai citās taukvielās nekādā gadījumā nedrīkst liet ūdeni, jo eļļa sāks liesmot, un tas ir ļoti bīstami.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu