Kā nepārcept gaļu? Seja kā špikeris gaļas gatavībai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shebeko/Shutterstock.com

Gan grilējot uz oglēm, gan cepot uz pannas, gaļa ir baudāma, ja tai ir laba garša un tā nav pārcepta. Diemžēl nereti rezultāts nav tāds kā gaidīts, jo esam pārcentušies ar cepšanas ilgumu.

Siltas un saulainas dienas ir īstais brīdis, lai ar ģimeni vai draugiem izbaudītu vasaras gardāko pieredzi – dažādus grilējumus. Gadās gan, ka cerētā garšu baudījuma vietā šķīvī nonāk sauss, pārcepts gaļas gabals. Lai tā nenotiktu, ir svarīgi zināt īsto brīdi, kad celt to nost no uguns. Izrādās, par špikeri var kalpot paša cepēja seja! Kā bez gaļas termometra noteikt, kad gaļa ir ideāli gatava, un kas jāņem vērā, to gatavojot uz grila, stāsta Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Cepot gaļu, ir svarīgi, kā un cik ilgi to gatavo, uzsver Normunds Baranovskis. Viena no izplatītākajām kļūdām ir gaļas pārcepšana.

“Ja neesi drošs par savām prasmēm, izmanto gaļas termometru. Taču gaļas gatavību vari novērtēt, arī piespiežot ar pirkstu: ja gaļa ir jēla, tā ir aptuveni tik mīksta kā tavs vaigs, vidēji cepta – kā degungals, bet labi cepta – kā piere.

Neaizmirsti, ka gaļa turpina gatavoties arī pēc noņemšanas no uguns, tāpēc nepārcep to un baudi pēc iespējas ātrāk!” iesaka pavārs.

Tāpat jāņem vērā, ka dažādi cepšanas veidi atšķirīgi ietekmē gaļas garšu, un ir jāņem vērā daži mazi knifiņi, lai gaļa vienmēr izdotos sulīga un garda.

“Uz pannas ceptu gaļu nevajadzētu grozīt vairākas reizes

– izkausē pannā sviestu vai pievieno arī nedaudz eļļas, liec tajā gaļas gabalu un ļauj mierīgi apcepties no katras puses, līdz tas ir skaisti brūns. Uz pannas nevajadzētu likt daudz gaļas, jo gaļa zaudē šķidrumu un sāk vārīties, nevis cepas. Uz gāzes grila ar čuguna restēm gaļa jācep tāpat kā uz pannas. Bet, ja gatavo uz oglēm, galvenais ir izvairīties no atklātas liesmas, lai gaļa nesadegtu. Iesmi cepot gan jāapgroza, un, ja gribas iegūt pilnīgāku garšu, ik pa laikam jāapsmērē gaļa ar marinādi,” stāsta Normunds Baranovskis.

Tāpat jebkurš gaļas gabals izdosies gardāks, ja pirms gatavošanas tas būs istabas temperatūrā. Pirms cepšanas gaļa jānosusina un jāapkaisa ar sāli, toties pipari gan jāpievieno tieši pirms pasniegšanas!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu