Reizēm negribot un pat neko nenojaušot, gatavošanas procesā mēs mēdzam pat veselīgāko maltīti padarīt krietni neveselīgāku. Kā?
4 veidi, kā mēs neapzināti padarām maltīti neveselīgāku
Visi dārzeņi un augļi tiek mizoti
Vai zināji, ka galvenais uzturvielu daudzums ir koncentrēts dažu dārzeņu un augļu mizās? Tātad kartupeļu mizās ir 50% šķiedrvielu, kas nomāc izsalkumu un palīdz ēdienam pārvietoties pa gremošanas traktu. Ābolu mizā ir gandrīz viss kvercetīna daudzums - tas ir antioksidants, kas novērš vēža attīstību.
Pārgatavoti dārzeņi.
Lai iegūtu pēc iespējas vairāk vērtīgo vielu no dārzeņiem, vislabāk tos ēst termiski neapstrādātus. Kalifornijas universitātes zinātnieki norāda, ka termiskā apstrāde iznīcina ūdenī šķīstošos vitamīnus - C un B, kā arī barības vielu grupu, kas pazīstama kā polifenoli. Zaudējumi var būt no 15 līdz 55 procentiem, atkarībā no termiskās apstrādes veida.
Taukos un ūdeni šķīstošie A, D, E un K vitamīni un antioksidants karotīns labāk "pārcieš" augstu temperatūru, bet tikai tad, ja dārzeņus vāra vai tvaicē. Fritējot un cepot pannā, dārzeņos praktiski nepaliek barības vielu.
Sāls garšvielu vietā
Ja šķiet, ka ēdienam trūkst garšas, nemēģini to uzlabot ar sāli - tas organismā aiztur šķidrumu un veicina tūsku. Mēģini eksperimentēt ar garšvielām un garšaugiem, lai paspilgtinātu ēdienu garšu, nekaitējot veselībai. Tie jums nāks tikai par labu, turklāt atšķirībā no sāls ar garšvielām ir grūti pārspīlēt.
Izmēģini sāls vietā pieliet nedaudz citrona sulas, pievieno svaigus vai saulē kaltētus tomātus, ķiplokus, kinzu, oregano, estragonu, baziliku, pētersīļus, ķimenes, rozmarīnu un sinepes.
Pārkarsēta augu eļļa
Lielākā daļa augu eļļu ir paredzēta arī cepšanai, tomēr dažas no tām nav piemērotas ļoti augstām temperatūrām, piemēram, olīveļļa un kokosriekstu eļļa. Ja eļļa pannā sāk kūpēt, tad zini - dažu minūšu laikā tā zaudēs visas vērtīgās īpašības un var sabojāt arī ēdiena garšu.
Cepot, sautējot izmanto rapšu vai saulespuķu eļļu, bet olīveļļu, kokosriekstu eļļu vai sezama eļļu izmanto jau gatava ēdiena apliešanai, lai piešķirtu tiem papildu aromātu un garšu.