Kad priekšā kārtīga ēšana: kā pēc garajām svētku brīvdienām atkal atgriezties pie sabalansēta uztura

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY/Shutterstock.com

Svētkus vajag baudīt - drīkst ēst to, ko sirds kāro, bet jāatceras, ka gastronomiska svinēšanai nedrīkstētu ieilgt uz vairākām dienām.

Kūrorta rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" uztura speciālistes Diāna Jakuboviča un Ilze Lutere atgādina, kas jāņem vērā līgotājiem, lai pēc svētkiem izdotos ātri atgriezties pie veselīgiem uztura paradumiem.

1. Nepirkt un neēst par daudz

Šobrīd katram ir aktuāli plānot savus izdevumus, tāpēc arī svētkiem jāiepērkas pārdomāti, lai nepirktu lieku un neapēstais ēdiens nenonāktu atkritumos. "Iesaku līgotājiem neaizrauties ar ķimeņu siera pirkšanu - ejot ciemos katram nav obligāti jāņem līdzi savs siera ritulis," stāsta uztura speciāliste Diāna Jakuboviča, piebilstot, ka olbaltumvielām bagātus produktus nemaz nav iespējams apēst daudz, jo tie ātri rada sāta sajūtu. Savukārt tā kā uztura speciāliste Ilze Lutere ne tikai konsultē pacientus, bet vada arī gatavošanas meistarklases, viņa iesaka svētkos pagatavot liesāku Jāņu siera variantu - panīru:

lej katliņā 2 l svaigpiena, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad pievieno 2 l kefīra (var aizstāt ar 5 citronu sulu). Visu karsē 5 minūtes līdz sāk atdalīties sūkalas, tad pārlej sietā, kur ieklāta marles drāniņa, izkāš, pievieno masai kurkumu, ķimenes, mazliet sāli vai citas garšvielas.

Marlīti aizloka, uzliek slogu un atstāj uz nakti, lai siers sastingst. No rīta varēs sieru griezt šķēlēs, likt uz galda, apcept uz pannas vai iemarinēt.

2. Iekļaut ēdienkartē rūgto garšu

Izrādās, arī rūgtā garša stimulē gremošanas procesus, mazina kāri pēc saldumiem, uzlabo ogļhidrātu vielmaiņu, tai ir arī stimulējoša iedarbība. "Arī pēc ājurvēdas principiem rūgta garša skaitās vasaras garša," saka Ilze Lutere. "Pēc svētkiem visi jūtamies mazliet noguruši, organisms prasa pēc papildus enerģijas un rodas nepārvarama kāre pēc kaut kā salda. Šo kāri var piemānīt, ja ēdienkartē iekļauj rūgto garšu. To var panākt, ja pievieno ēdienam kurkumu, kaņepes, lauru lapas, citronpiparus, jāēd arī dažādi salātus, rukola, spināti, jādzer cigoriņu kafija, kakao vai kafija ar šķipsniņu piparu vai kardamona. Arī bezalkoholiskais alus nav peļama izvēle, jo tas ir ne tikai rūgts, bet arī fermentēts produkts, kas patīk zarnu mikroflorai un nāk par labu gremošanas sistēmai kopumā."

3.Galds bez kartupeļu čipšiem

Tradicionāli pie alus līgotāji izvēlas čipšus vai kādu citu sāļu uzkodu, kas nenāk par labu veselībai, aiztur organismā ūdeni un var veicināt tūsku. Tāpēc uztura speciāliste Diāna Jakuboviča iesaka izvēlēties uzkodām cieto sieru, kas ir lielisks kalcija avots, bet, iepērkoties veikalā, uzmanīgi lasīt produktu etiķetes un vispirms noskaidrot, cik daudz sāls ir sastāvā. 

"Ideāli, ja izdodas atrast uzkodas, kurās sāls saturs nav lielāks par 1 g uz 100 g produkta,"

saka Diāna. "No pārmērīga sāls patēriņa varēs izvairīties, ja gaļu marinē pats un sāli pievieno, nepārsniedzot normas. Ja patīk asi ēdieni, sāli var labi aizstāt ar asām garšvielām." Veselīgāka alternatīva uzkodu galdā būs arī olīvas, kale kāpostu čipši, ko katrs var pagatavot mājās pats, vai arī jūras zāļu čipši, ko var nopirkt lielveikalos.

4. Vispirms ēd, tikai tad - padzeries

Maltītes laikā nav ieteicams padzerties, jo tad uzņemtais ēdiens netiek pietiekami sakošļāts, tas nesajaucas ar siekalām, kas bagātas ar fermentiem, antibakterocīdām vielām, slīdvielām, gļotvielām - ar visu nepieciešamo, kas svarīgs, lai gremošanas process noritētu pilnvērtīgi.

5. Bez paku sulām vieglāka dzīve

Ar saldumu ierobežošanu viss vienkārši - jo retāk tos ēd, jo mazāk kārojas. Tāpēc arī svētkos varētu iztikt bez saldinātiem dzērieniem vai sulām, kurās ir liels cukura daudzums.

Var arī izvēlēties tādu dzērienu, kurā cukura saturs nav lielāks par 5-6 g uz 100g produkta. Tomēr vislabāk, ja dzēriens ir pašu gatavots - no dārza ogām un augļiem.

Mājās gatavotā žāvētu augļu kompotā būs daudz kālija, kas nāks par labu sirds asinsvadu veselībai," iesaka uztura speciāliste Diāna Jakuboviča.

5. Jāņu diena - atslodzes diena

Pēc līgošanas nākamajā dienā ieteicama atslodzes diena, kad uzņem ne vairāk kā 500 kcal.

"Var visu dienu dzert kefīru un grauzt gurķus, bet es ieteiktu arī atslodzes dienām tomēr izvēlēties kaut ko no olbaltumvielām, lai būtu sāta sajūta,"

teic Ilze Lutere un vienmēr iesaka ieklausīties savā pašsajūtā un vadīties pēc tās: "Nevajag arī par varītēm ieciklēties uz atslodzes dienām - ja sāk sāpēt galva un trīcēt rokas, tas vēsta, ka cukura līmenis asinīs ir nokrities, tāpēc ir jāuzņem enerģija, jāietur veselīga maltīte."

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu