Ēd veselīgāk: 4 gatavošanas veidi, kas tavu maltīti padarīs organismam draudzīgāku

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Timolina/Shutterstock.com

Lai gatavotu veselīgāk, nav nepieciešamas īpašas kulināra iemaņas, tikai jāapzinās, kādas ir īstās metodes. Tādas pie tam ir vairākas, attiecīgi ir iespējams kombinēt vai izvēlēties sev tīkamāko.

Pannas vietā - cepeškrāsns

Uz pannas cepti ēdieni satur vairāk tauku un kaloriju nekā gatavoti krāsnī. Un var krāsnī cept pat tos produktus, par kuriem iepriekš, ļoti iespējams, neesi iedomājies. Tāds spilgtāks piemērs varētu būt sīpoli. Sagriez tos, liec cepamtraukā, pārslaki ar dažām lāsēm eļļas, papildini ar garšvielām un cep 200 grādos 15 minūtes, ideālā variantā ar ventilatora režīmu. Ja vēl dažas reizes cepšanas laikā samaisīsi, rezultāts būs lielisks. Tieši tāpat var apcept dārzeņus, kurus izmanto dažādām zupām. Lielākais ieguvējs būs tieši baklažāns, jo, cepot uz pannas, tas uzsūc līdz pat 6 reizēm vairāk eļļas, nekā cepot krāsnī.

Tvaicē - process vienkāršāks par vienkāršu

Teiksi - jāpērk speciāli katli vai iekārtas, kas ir papildu izdevumi? Protams, to visu var darīt, bet var arī šai lietai pieiet radošāk.

Kāpēc vispār tvaicēt? Tvaicējot tiek saglabāts ēdiena sulīgums un garša, neiznīcinot daudzus vitamīnus un minerālvielas. Tvaicēšanai pilnīgi pietiek ar parastu metāla vai silikona caurduri un katlu vai pannu, kurā tas ērti iederas tā, lai to varētu aizvērt ar vāku.

Ielej ūdeni katlā, piepildot tam apmēram trešdaļu, lai ūdens nepieskartos caurdura apakšai. Ūdenim nevajadzētu stipri vārīties – pietiek ar vidēju siltumu ar cieši noslēgtu vāku, lai radītu pareizo tvaika daudzumu pat lielam gaļas gabalam. Caurduri ir vērts mazliet ieziest ar augu eļļu, lai produkti pie tā nepieliptu. Ja tvaicē mīklas izstrādājumus, vislabāk tos novietot uz salātu lapām vai cepamā papīra, kam izdurti daudzi caurumiņi.

Zemāka temperatūra - vairāk vitamīnu

Zemāka temperatūra kopā ar gatavošanas laika palielināšanu ļauj iegūt ne tikai pasakaini mīkstus gaļas gabalus (ko šefpavāri mums rāda restorānos, izmantojot sous vide tehniku jeb vakuumgatavošanu), bet arī gardus dārzeņus - un vienlaikus saglabā maksimālu uzturvielu daudzumu. Vienkāršākais veids, kā gatavot zemā temperatūrā, ir izmantot multikatlu, kas var ilgstoši un vienmērīgi uzturēt iestatīto temperatūru.

Pārtikas plēve ne tikai produktu glabāšanai

Pārtikas plēve pārtikas uzglabāšanai var lieliski palīdzēt ēst veselīgāk, diētiskāk un reizē garšīgi, ja nepieciešams, gatavot vispār bez eļļas – bet saglabājot produkta sulīgumu un vitamīnus. Noslēpums ir tāds, ka šāda plēve ir pilnīgi nekaitīga, ja tiek uzkarsēta līdz aptuveni 140°C (bet ne cepot, tikai vārot). Tas nozīmē, ka gatavojot (ūdens vārīšanās temperatūra ir 100°C) tajā var ietīt jebkuru produktu - īpaši olbaltumvielām bagātus produktus, lai saglabātu garšu un aromātu. Tradicionāli olas bez čaumalas tiek vārītas pārtikas plēvē, bet tajā var ietīt vistas vai tītara krūtiņu, teļa fileju, zivs fileju u.c.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu