Kā un kāpēc, kļūstot vecākiem, mainās garšas izjūtas?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Tanya Sid/Shutterstock.com

Arī tu bērnībā nesaprati, kā var ēst olīvas un zilo sieru? Jaunībā rauci pieri izbrīnā - kāpēc vecāki dzer sausu, nevis pussaldu vīnu, bet sālījumus sāki novērtēt pēc 40? Viss tas ir loģiski un pat izskaidrojami.

Mūsu garšas izvēles mainās līdz ar vecumu, un vainīgi ir hormoni un ar vecumu saistītās garšas kārpiņu izmaiņas. Jaundzimušajam to ir vairāk nekā 30 000, bet cilvēkam 50 gadu vecumā ir tikai aptuveni 3000. Tajā pašā laikā ir svarīgi saprast, ka receptorus var un vajag trenēt: jo lielāku ēdienu daudzveidību cilvēks izmēģina līdz 5-7 gadu vecumam, jo ​​vairāk garšu viņš atšķirs nobriedušā vecumā. Bērni ir jutīgāki pret saldu, skābu un rūgtu garšu, taču lielākajai daļai mazuļu negaršo sāļš: nepatika pret olīvām, marinētiem gurķiem, specifisku sieru un citiem ēdieniem, kuros nepārprotami jūtams sāls un skābums un pikantums, bērnībā ir absolūti saprotama.

Asāku, sāļāku, skābāku!

Jo vecāks kļūst cilvēks, jo pievilcīgākas viņam kļūst rūgtas un asas garšas: tas, pēc Stokholmas Medicīnas universitātes zinātnieku domām, ir saistīts ar garšas kārpiņu notrulināšanos, kam seko vēlme pēc arvien lielāka kairinājuma, kas sniegtu baudu. Tāpēc cilvēki novecojot dod priekšroku skābākiem dzērieniem, pikantākiem un sāļākiem ēdieniem.

Saldumi? Nē, paldies!

Jā, nenoliedzami daudzi saglabā mīlestību pret saldiem našķiem uz mūžu, taču Kalifornijā veiktie pētījumi liecina, ka, jo vecāks ir cilvēks, jo vieglāk viņam ir atteikties no saldumiem, jo ​​šīs garšas kārpiņas kļūst mazāk jutīgas. Un, ja tu nolem zaudēt svaru vai samazināt risku saslimt ar diabētu, tad atteikties no saldumiem 20 gadu vecumā ir daudz grūtāk nekā 40 gadu vecumā.

Skaitļi

Pirmās no asajām garšām mums sāk patikt ķiploki un sīpoli. Asie sieri (tādi kā dor blue) parasti "arēnā ienāk" 25-30 gadu vecumā, pusaudži to garšu raksturo kā "vecas, nemazgātas zeķes". Austeres un jūras veltes iekaro mūsu mīlestību tuvāk 30 gadiem. Un olīvas, indiešu ēdieni ar karija pārpilnību, Āzijas gardumi ar čili pipariem gados jauniem cilvēkiem garšo, ja tie ir vairāk ceļojuši un agrīnā vecumā pabaudījuši pasaules garšas, bet tradicionāli tie sāk iepatikties krietni pēc 30, tuvāk 40 gadiem. Tātad, ja tavs bērns atsakās no olīvām, pusaudzis labprāt ēd saldumus, bet no garšām bagātiem pamatēdieniem atsakās - viss kārtībā, tas ir normāli un, visdrīzāk, paejot dažiem gadiem, mainīsies!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu