Aptauja ⟩ Noskaidrots, kurš Latvijas ģimenēs ir galvenais saimnieks virtuvē

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: George Rudy/Shutterstock.com

Virtuvē divi saimnieki vienlaicīgi nevar būt, tas nu ir skaidrs. Kādā ģimenē rūpes par pavardu uzņemas sievietes, bet tā nav vienmēr. Kā atklāj veiktā aptauja, arī kungi labprāt iesaistās maltīšu gatavošanā.

Lai arī lielākajā daļu Latvijas ģimeņu galvenais maltīšu gatavotājs ir sieviete, 37% mājsaimniecību gatavošanā iesaistās vīrieši, liecina lielveikalu tīkla Rimi veiktā aptauja.* Katrā ceturtajā jeb 24% ģimeņu maltītes vienlīdz bieži gatavo gan sievietes, gan vīrieši, bet 13% mājsaimniecību vīrieši uzņēmušies galvenā ģimenes pavāra lomu.

Kā rāda aptauja, 69% vīriešu ģimenes maltīšu gatavošanās iesaistās vismaz pāris reižu nedēļā. Visaktīvākie ģimenes pavāri, kas saviem tuviniekiem ēdienu gatavo vismaz dažas reizes nedēļā, ir kungi 40–49 gadu vecumā (76%).

Tiesa, sieviešu un vīriešu viedoklis par abu dzimumu iesaisti ēst gatavošanā būtiski atšķiras. Kamēr 57% vīriešu norāda, ka ir iesaistīti ēdiena gatavošanā, tostarp 25% gadījumu uzņemoties galveno lomu, sieviešu vērtējumā vīrieši maltītes gatavošanas procesā iesaistās vien 20% ģimeņu un tikai 3% gadījumu kļūst par galvenajiem pavāriem. Izskatās, ka vislabvēlīgāk ēdiena gatavošanu, tāpat kā daudzas citas dzīves jomas, ietekmē komandas darbs: ģimenēs, kurās ēdienu vienlīdz bieži gatavo gan vīrietis, gan sieviete, 49% gadījumu garda maltīte top katru dienu.

* Aptauju “Maltīšu gatavošanas ieradumi ģimenēs veicis Snapshots 2021. gada novembrī, aptaujājot 720 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu