Kā uzglabāt kartupeļus, lai nesažūst un nepelē? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: HannaTor/Shutterstock.com

Grūti būs atrast cilvēkus, kas savā uzturā vispār neiekļauj kartupeļus. Šis dārzenis ir maciņam draudzīgs, garšīgs un pagatavojams neskaitāmos veidos. Bet kā kartupeļus uzglabāt, lai tie ātri vien nesažūst, nesāk dzīt asnus vai vēl ļaunāk - nesapūst?

Ja ir savs dārzs un pagrabs, tad jau tā zināšanu buķete ir rokā, bet, ja kartupeļus atvedam no laukiem vai no tirgus uz savu dzīvokli, tad paliek grūtāk. Īpaši, ja sagādāts lielāks apjoms, lai izvairītos no regulāras došanās uz kādu tirdzniecības vietu. 

Dalāmies ar pieciem ieteikumiem, kas būtu jāņem vērā, lai kartupeļi nebojātos:

Izvēlies labus kartupeļus. Kartupeļu uzglabāšana sākas jau brīdī, kad izvēlies tos tirgū vai veikalā. Meklē dārzeņus, kas ir bez mizas bojājumiem, tumšiem vai mīkstiem plankumiem; tiem jābūt gludiem, neapskrambātiem un bez zaļas krāsas. Ja paņem kartupeli jau ar bojāšanās pazīmēm vai bojātu mizu, ir skaidrs, ka tas ātri vien nebūs lietojams.

Turi tos sausus. Lai gan varētu būt vilinoši pirms uzglabāšanas tos nomazgāt, lai izvairītos no zemes dažādās mājas vietās, kamēr tos nes vai pārcilā, atsakies no šīs vēlmes. Mitrums var viegli pieķerties kartupeļu mizai un tās "acīm" un radīt pārāk mitru vidi, izraisot ātru pelējuma smaku un drīz vien arī paša dārzeņa sabojāšanos. Mazgā kartupeļus tikai tad, kad plāno tos tūdaļ apstrādāt un gatavot.

Uzglabā pareizi. Viens no galvenajiem faktoriem, lai kartupeļi ilgi būtu svaigi un nesavītuši, ir pareiza gaisa cirkulācija. Kartupeļi bieži tiek pārdoti tīkliņā, kas ļauj gaisam ieplūst un izplūst. Tādā gadījumā var tos šādi arī glabāt. Pretējā gadījumā ieteicams kartupeļus pārvietot grozā, koka vai kartona kastē, kas labi vēdinās un gaiss var brīvi cirkulēt. Opcija ir arī papīra maisiņi. 

Atrodi vēsu, tumšu vietu. Kartupeļi aug zem zemes, un tiem patīk apstākļi pēc iespējas tuvāk mājām — tumsā un vēsumā. Optimālā temperatūra kartupeļu uzglabāšanai ir 10-12 grādi, tāpēc pagrabs ir ideāla vieta. Ja tev nav paveicies ar vēsu pagrabu, glabā kartupeļus vistumšākajā un vēsākajā pieejamā vietā. Pieliekamais, kāda vieta tuvāk ārsienai, kurai blakus nav ierīces, piemēram, plīts vai trauku mazgājamā mašīna, kas darbojoties izstaro siltumu. Būtiskākais - neglabā kartupeļus ledusskapī.

Pāršķiro. Katru reizi, kad sniedzies pēc kartupeļa, pārbaudi tos, kas palikuši, - pārcilā, pagrozi. Apskati, vai nav kādi kartupeļi, kas sāk bojāties, un izlieto tos pirmos, novietojot kastes vai maisa apakšā jaunākus kartupeļus.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu