Trīs padomju laika kulta salāti, bez kuriem neiztika nevienās svinībās

FOTO: Anney_Lier/Shutterstock.com

Ikviens, kurš dzīvojis padomju laikos, labprāt atsauc atmiņā tā laika gardos ēdienus, kurus patiesībā galdā ceļam vēl šobaltdien. Par trim populārākajiem salātiem, bez kuriem neiztika neviens svētku mielasts, atgādina portāls "Postimees".

Siers ar ķiplokiem

Šos salātus mēdza saukt arī par "Ebreju", jo no lētiem produktiem varēja pagatavot ko patiesi garšīgu.

Sastāvdaļas:

  • 300 g siera
  • 3 olas
  • 2-3 daiviņas ķiploka
  • majonēze

Šo salātu pagatavošana ir tikpat vienkārša kā sastāvdaļas. Vārītas olas un siers ir jāsarīvē, ķiplokus sasmalcina jebkurā veidā (ar nazi vai izmantojot spiedi).

Sajauc visas sastāvdaļas, papildina ar sāli pēc garšas un pievieno majonēzi.

Mūsdienās šādu gardumu joprojām gatavo, mēdz pievienot burkānus. Tiesa gan, ierastāk šo masu pildām groziņos vai smērējam uz maizītēm, nevis ēdam kā atsevišķus salātus.

Ziemas salāti

Padomju laikos slavenākos salātus olivjē sauca vienkāršāk - ziemas. Tā iemesls ir fakts, ka visi izmantojamie produkti bija viegli nopērkami arī ziemā. Latviešu ģimenēs to visbiežāk dēvēja par rasolu.

Īpaša eksotika bija konservēti zaļie zirnīši, kurus pirka iepriekš un taupīja svētku reizēm.

Sastāvdaļas:

  • 3 vārīti kartupeļi
  • 1-2 vārīti burkāni
  • 4 vārītas olas
  • 250 g doktordesas
  • 1 sīpols
  • 2-3 marinēti gurķi
  • 1 burka konservētu zirņu
  • majonēze

Pagatavošana: notīra olas un vārītos dārzeņus. Visas salātu sastāvdaļas sagriež nelielos kubiņos, pārlej ar majonēzi. Pievieno konservētos zirņus. Sajauc. Ja nepieciešams, sāli pēc garšas.

Mimoza

Trešajā vietā ir vēl vieni salāti, ārkārtīgi populāri padomju laikos. Mimozas salāti bija īsts ikvienu svētku rotājums, jo tie ir ļoti skaisti, spilgti un bez šaubām - ļoti garšīgi.

  • 2 vārīti kartupeļi
  • 1 vārīts burkāns
  • 2 vārītas olas
  • 1 neliels sīpols
  • 1 bundža konservu eļļā "Saira" vai "Sardīnes"
  • majonēze
  • zaļumi rotāšanai

Pagatavošana: kartupeļus un burkānus notīra, sarīvē - bet katru dārzeni atsevišķi. Smalki sagriež sīpolu. Noloba un sarīvē arī olas, bet baltumus un dzeltenumus atsevišķi. Ar dakšiņu sasmalcina zivju konservus.

Salātus liek kārtās: kartupeļi, sīpoli, majonēze, zivs, sīpols, majonēze, burkāni, olu baltumi, majonēze, olu dzeltenumi. Dekorē ar zaļumiem.

Protams, cieņā bija arī vinegrets, siļķe kažokā, taču šie salāti bija mazāk populāri nekā augstāk aprakstītie.

Bez kuriem salātiem nebija savulaik iedomājami svētki tavā ģimenē?

Uz augšu
Back