VIDEO ⟩ Pupiņu sveķi atrasti arī pārtikā Latvijā; PVD kancerogēnās vielas izmantotājus neatklāj (7)

CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Ekrānšāviņš

Jūlijā Pārtikas un veterinārais dienests saņēma informāciju par pārtikas izejvielas, ceratoniju pupiņu sveķu (E410), piesārņojumu ar etilēna oksīdu, bet pēc tam šo izejvielu saturošos produktus no tirgus atsauca. Tiesa, konkrētus ražotājus un produktus, kur šis etilēna oksīda piesārņojums ir bijis Latvijā, dienests neatklāja, vēsta raidījums 4. studija.

E410 ir pārtikas piedeva ar nosaukumu “ceratonija augļu sveķi”, ko ražotāji pazīst ar nosaukumu “baltās akācijas sveķi”.

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis skaidro, ka šajā gadījumā viens no lielākajiem Vācijas izejvielu ražotājiem, veicot kontroli, pats konstatēja, ka viņu saražotajai produkcijai, kas citiem uzņēmumiem ir izejviela, satur etilēna oksīdu virs noteiktās normas.

Vaicāts, kāpēc netiek nosaukti konkrēti ražotāji un produkti, pārstāvis skaidro: "Nesaskatījām risku patērētāju veselībai. Konkrētā izejviela netika izmantota lielos daudzumos, pie tam bieži vien tika izmantota kā sastāvdaļa citām izejvielām, tas nozīmē, ka sākotnējā izejviela tika šķaidīta, piemēram, astoņas reizes un pēc tam niecīgos daudzumos tika pievienota gala produktam."

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (7)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu