Foto ⟩ Kā Mārtiņš Sirmais lustējās Smiltenes novada "Mājas kafejnīcu dienās"

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Publicitātes foto/ TVNET kolāža

Šefpavārs Mārtiņš Sirmais pagājušās brīvdienās devās uz Smiltenes novadu pie aktīviem ļaudīm, kas pārvērtuši savu saimniecību pagalmus, dārzus un sētas par improvizētām kafejnīcām, lai viesiem piedāvātu nobaudīt vietējo ēdienu un gūt lielisku garšas pieredzi. Uzzini, kā Sirmajam gāja, baudot Smiltenes lauku labumus!

“Mājas kafejnīcu dienas” ir no Igaunijas aizgūta ideja, kas Latvijā iedzīvojusies jau trešo gadu un ir gaidīts notikums visiem, kuri mīl ceļošanu apvienot ar gardiem mirkļiem. Tā ir reize, kad savas durvis cilvēkiem atver ne tikai esošie ēdināšanas uzņēmumi, bet arī saimniecības un vietējie iedzīvotāji, kas ikdienā nenodarbojas ar ēdināšanu vai viesu uzņemšanu, bet īpaši šajās dienās atver savas sētas vārtus, lai cienātu viesus ar sava novada vai ģimenes īpašajiem ēdieniem. “Mājas kafejnīcu dienās” ris arī dažādas kultūras programmas, iepazīstot vietējo tradīcijas: rokdarbi, spēles, nelieli koncerti, danči, priekšnesumi u.c. Šogad “Mājas kafejnīcu dienas” notiek visā Latvijā 32 apvidos no jūlija līdz pat oktobra sākumam.

Jaunajā Smiltenes novadā, kas sevī iekļauj agrākos Smiltenes, Raunas un Apes novadus, “Mājas kafejnīcu dienas” norisinājās pagājušajās brīvdienās, no 21. līdz 22. augustam. Pasākumā piedalījās gan vietējie uzņēmēji, gan novada iedzīvotāji, kuru ikdiena nav saistīta ar uzņēmējdarbību un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu. Lai piesaistītu plašāku sabiedrības loku un ģimenes ar bērniem, vairums kafejnīcu saimnieku bija parūpējušies ne tikai par cienastu, bet arī par kultūras un izklaides programmu (radošās darbnīcas, muzikāli priekšnesumi, ekskursijas, mājās ražoto produktu iegāde u.c.).

Apmeklētāji tika loloti ar dažādiem gardumiem: grilētu foreli ar zaļumiem un sidra/sinepju mērci, plānajām pankūkām ar sezonas ogām un Smiltenes sieru, gaspačo zupu, tomātu crostini, aļņa gaļas ravioli zaļajā pesto mērcē, tumšās šokolādes musu, 17 veidu sieriem, zupu ar 17 veidu zivīm, cidoniju un timiāna saldskābajā mērcē marinētu vistu ar dārzeņiem, biskvītkūku ar sezonas ogām, tomātu plātsmaizi un rudzu sēklu maizi ar zaļumu sviestu, lauku biezpienu, humosu, pesto un mazsālītiem gurķiem, cūkgaļas burgeri, mājas aknu pastēti, medu, karamelizētu bieti ar kļavas sīrupu un mīksto kazas sieru, dažādām vasaras kūkām, profitroļiem ar buljonu, debessmannu ar pienu “Man hu”, pupiņu salātiem ar čorizo un saulē kaltētiem tomātiem, linguine pastu ar gaļas bumbiņām tomātu mērcē, "Pavlovu", dažādiem dzērieniem un citiem meistarstiķiem.

Mārtiņš Sirmais:

“Jebkurš māk gatavot. Jebkurš var savā mājā atvērt kafejnīcu. “Mājas kafejnīcu dienas” ir labs iemesls apmeklēt tuvus un tālus paziņas, kuri ver savas namdurvis publiski.

Devos uz Smiltenes pusi, apciemoju Palsmanes baznīcu, kur bija ierīkota kafejnīca baznīcas balkonā un dārzā ar brīnišķīgu koncertu un mājas vīnu.

Biju arī pie seniem draugiem brāļiem Matvejiem – Jānis jau 20 gadus gatavo sidru, Valdis ir profesionāls pavārs. Izcils sidrs, sidrābeļu dārzs un Valda kūpinātās un grilētās foreles. Perfekta ideja un izpildījums Inesei, kura atvēra, manuprāt, pirmo veģetāro kafejnīcu savā Smiltenes dārzā. Visa brauciena laikā pavadīja pārsteidzoša centība, viesmīlība un rūpība. Pirms kāda laika arī es piedalījos “Mājas kafejnīcu dienās” kopā ar brālēniem un māsīcām, verot durvis sava vectēva saimniecībā.

Manuprāt, mājas kafejnīcu galvenais trumpis nav ēdiens, bet gan pašu rīkotāju kopā pavadītais laiks un viesu uzņemšana, lepnums par savu padarīto un viesu komplimenti. Šī ideja ļoti labi iedzīvosies Latvijā.”

Apmeklētāji tika uzņemti un cienāti 23 mājas kafejnīcās visā novada teritorijā. Visa informācija par vietām, dalībniekiem un ēdienkartēm katrā mājas kafejnīcā atrodama mājas lapā www.majaskafejnicas.lv. Šajā nedēļas nogalē ir pieejama plaša izvēle, kurp doties uz “Mājas kafejnīcu dienām”, – apmeklētājus gaidīs Ziemeļkurzemes piekrastē (Mērsragā un un Rojas pusē) 27. un 28. augustā, aizsargājamo ainavu apvidū "Veclaicene" 28. augustā un Ziemeļlatgalē (Balvos, Viļakā, Rugājos, Baltinavā) 28. un 29. augustā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu