Izmēģini: ātrs un vienkāršs veids, kā notīrīt sēnes

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Sociālo tīklu lietotāju laika joslas liecina, ka šogad sēņu mežā ir pārpārēm. Tikai viena bēda - kad lielais loms pārnests mājās, jāķeras pie lielās tīrīšanas, kas ir visnotaļ apnicīga un laikietilpīga nodarbe. Turklāt, pat pacietīgi darbojoties ar nazi un zobu birsti, nav garantijas, ka rezultātā starp zobiem nešņirkstēs kāds nepamanīts smilšu graudiņš.

Ja jānotīra pāris baravikas zupai vai divas saujas gaileņu mērcei, tā, protams, ir tīrā bauda. Bet ko iesākt, ja jāiemarinē, jāiesāla vai jāsaliek salātos lielāks daudzums iepriekš vārāmo sēņu? Izrādās, gudri prāti ir izdomājuši varen attapīgu un bezgala vienkāršu risinājumu šai mūžsenajai problēmai.

Pārnākot no meža vispirms sēnes vēlreiz rūpīgi pārlasi un sašķiro, atsevišķi atliekot bekas, baravikas un gailenes, atsevišķi – bērzlapes, celmenes, alksnenes, vilnīšus un pārējās vārāmās lapiņsēnes. Starp citu, tieši lapiņsēnes ir visgrūtāk tīrāmas, jo ir ļoti trauslas un nereti, jau paņemtas rokā, sabirst un sadalās.

Lai izvairītos no šāda scenārija, uzmanīgi saliek visas vārāmās sēnes piemērota lieluma katlā ar cepurītēm uz leju, ne nieka nebēdājot par tām pielipušajām lapām, skujām, smiltīm un citiem gružiem.

Pārlej sēnes ar ūdeni un vāra, kā ierasts, tad nokāš caurdurī un skalo zem tekošā ūdens, piepalīdzot ar rokām. Karstā ūdens ietekmē sēnes būs kļuvušas elastīgas, un visi gruži un smiltis aiztecēs izlietnē.

Viss, kas būs jādara, – jānogriež kāds zemjaināks kātiņš, un tad sēnes droši var izmantot pēc ieskatiem – cepot, liekot zupās, salātos, konservējot vai savārot krējuma mērcē. 

Latvijas Nacionālā dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja mikoloģe Inita Dāniele, kas ir arī viena no pērn izdotās "Lielās Latvijas sēņu grāmatas" autorēm, norāda, ka

gan bērzlapes, gan vilnīšus un citas ēdamās lapiņsēnes droši var vārīt bez virsmiziņas noņemšanas – tas ir pieraduma un gaumes jautājums.

Speciāliste teic, ka arī vārīt sēnes trijos un piecos ūdeņos nav jēgas. “Tad jau ar tādām pašām sekmēm var vārīt gumijas zābaku un pēc tam ēst – uzturvērtība būs līdzīga.”

Veseli ēduši!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu