Klāt mākslīgais intelekts, kas “uzbur” maltīti un taupa tavu naudu!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Persiki brūnganiem pleķiem, ieplaisājuši tomāti, graudu maize ar zaļganu pelējumu, čokurā sarāvušies cīsiņi un visam pa virsu kā plīvurs apvītušas salātlapas. Samērā ierasts skats, saprotams, ar variācijām, paveras atkritumu tvertnēs pie daudzdzīvokļu mājām. Kamēr 33 miljoni cilvēku ikdienā nevar atļauties pilnvērtīgu maltīti, Eiropas Savienībā 20% no kopējā saražotās pārtikas nonāk atkritumos. Turklāt vairāk nekā pusi atkritumu rada tieši mājsaimniecības. Latvija nav izņēmums -74% no "Rimi Latvija" aptaujātajiem cilvēkiem 1-2 reizes nedēļā ēdienu izmet atkritumos.

Ja tavā ledusskapī vientulīgi mētājas brokolis, daži tomāti, atvērta konservētu pupiņu bundža un siera gabals, varbūt nav jāsteidz uz veikalu piepildīt iepirkumu ratus, lai par pāri palikušajiem produktiem aizmirstu līdz brīdim, kad tie sāk izskatīties gaužām nelāgi un nekas cits vairs neatliek, kā tos izmest miskastē. Gardu maltīti var uzburt burtiski no nekā! Tam par iedvesmas un praktisku padomu avotu kalpo jaunais "Rimi" mākslīgā intelekta rīks "Iztukšo savu ledusskapi".

Jauns inovatīvs palīgs!

Labi, ķeros klāt, lai pārliecinātos, ko tas man piedāvās. Manā ledusskapī ir mazliet maltas liellopu gaļas, cukīni un tomāti. Ledusskapja "tukšotājs" izmet kādas 7 receptes. Izrādās, vienas vai divu sastāvdaļu man tomēr pietrūkst. Meksikāņu pastai būs vēl vajadzīgi makaroni, ko pieliekamajā atradīšu, un trīs ēdamkarotes piena, kura man nav. Savukārt risoto pagatavošanai vajadzēs rīsus. Uzreiz nopriecājos, ka programma piedāvā vairākas variācijas, kā pagatavot vienu un to pašu ēdienu, proti, tikpat kā visas sastāvdaļas var aizstāt ar citām līdzīgām. Piemēram, fetas sieru ar mocarellu vai Čedaras.

Katrā ziņā jaunais mākslīgā intelekta šefpavārs rosina kulināro fantāziju, palīdzot smelties idejas, kā no nedaudziem pavisam vienkāršiem produktiem pagatavot fantastisku maltīti.

Turklāt nav jātērē laiks, "gūglējot" dažādus produktus un meklējot receptes interneta dzīlēs. Noklikšķini uz produktiem, un pēc mirkļa receptes ir tavā priekšā. Izvēlies, kura labāk tīk tavām garšas kārpiņām! Jaunā programma ir lielisks palīgs ne vien maltīšu plānošanā, bet arī to dažādošanā. "Rimi" aptaujas liecina, ka lielākā daļa cilvēku ēdienu gatavošanā izmanto aptuveni 10 receptes, bet viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc ēdiens tiek izmests, saistīts ar to, ka cilvēki nopērk par daudz produktu. Jaunais rīks ir piemērots vegāniem un veģetāriešiem, jo recepšu klāsts ir ja ne bezgalīgi, tad ļoti plašs: sacepumi, zupas, picas, makaronu ēdieni, salāti, tako, risoto, pīrāgi, sautējumi un daudz citu ēdienu. "Plant Jammer" jaunuzņēmuma radītais virtuālais šefpavārs ir apguvis vairāk nekā viena miljona lietotāju pieredzi no viņu izstrādātās lietotnes, lai noteiktu, kuras sastāvdaļas labāk sader kopā un kā tās var pārvērst gardā receptē.

 Pārtikas atkritumi veido 8% no visu siltumnīcas efekta gāzu kopskaita.

Eiropas Savienībā pārtikas atkritumu apjoms sasniedz 47 miljonus tonnu. 70% no šā apjoma rodas tieši mājsaimniecībās, ēdināšanas pakalpojumu nozarē un mazumtirdzniecībā.

Ja līdz 2030.gadam pārtikas atkritumus Eiropā samazinātu par 60%, tas katru gadu novērstu 84,3 miljonus tonnu CO2 izmešu un atbrīvotu augsnes platības, ko izmanto pārtikas ražošanā, teritorijā, kas lielāka par Horvātiju.

Dzīvo gudri: neizmet pārtiku!

"Mēs fokusējamies uz to, lai palīdzētu cilvēkiem ilgtermiņā ieviest veselīgus un ilgtspējīgus ieradumus, kas mums visiem kopā palīdzēs mazināt pārtikas atkritumus,” saka "Rimi" Digitālās attīstības direktore Liene Perija. Tāpēc dažādiem ērtiem risinājumiem, piemēram, iepirkumu sarakstam, kas palīdz iepirkties ātri un ērti, nenomaldoties veikala labirintos, personalizētajiem piedāvājumiem un receptēm, kuru pagatavošanai vajadzīgās sastāvdaļas ar dažiem peles klikšķiem var pievienot e-veikala grozam, pievienojies virtuālais šefpavārs "Iztukšo savu ledusskapi", kas mums palīdz ne tikai ietaupīt laiku, naudu un pārtikas resursus, bet kalpo lielākam mērķim - stratēģiski risināt pārtikas atkritumu problēmu Latvijā un pasaulē.

Līdz 2025. gadam uz pusi samazināt pārtikas atkritumus noliktavās un veikalos, salīdzinot ar 2016. gadu. Tāds ir viens no "Rimi Baltic" stratēģiskajiem mērķiem. Lai mazinātu pārtikas atkritumu ietekmi uz vidi un veicinātu pozitīvas pārmaiņas, "Rimi" ievieš inovatīvus risinājumus, kas ļauj sekmīgāk plānot piegādes procesu, līdz minimumam samazinot pārtikas atkritumu veidošanos veikalu plauktos.

Tomēr lielākais pārtikas atkritumu mazināšanas potenciāls ir pēdējā pārtikas piegādes ķēdes posma - patērētāju rokās.

Foto: monticello/Shutterstock

"Rimi" aptaujas liecina, ka 74% cilvēku reizi vai divas nedēļā izmet ēdienu atkritumos, un tikai 18% saka, ka nekad neizmet ēdienu. Visizplatītākie produkti, kas kļūst par pārtikas atkritumiem (54%), ir augļi un dārzeņi. Daudz neatpaliek mājās gatavots ēdiens (48%). Katrs trešais aptaujātais izmet piena produktus. Atkritumos nonāk arī maize un konditorejas izstrādājumi. Turpretim gaļu Latvijas iedzīvotāji ekonomē - to izmet vien 7% aptaujāto.

Izplatītākais iemesls, kāpēc mājsaimniecībās rodas pārtikas atkritumi, ir neracionāli gatavošanas ieradumi, respektīvi, vairāk nekā 40% cilvēku gatavo vairāk ēdiena, nekā spēj apēst.

Ne mazums patērētāju iegādājas vairāk produktu, nekā izlieto (34%). Tikai 18% atzina, ka nepareizi uzglabā pārtiku. 12% pārtikas izšķiešana saistīta ar impulsīvu pirkšanos.

"Rimi" digitālās attīstības direktore Liene Perija saka, ka pandēmijas ietekmē mainījušies iedzīvotāju iepirkšanās ieradumi - cilvēki veikalā iegriežas retāk un veic lielākus, domājams, arī pārdomātākus pirkumus.

"Salīdzinot ar Skandināviju, Baltijas valstu pircējiem vairāk raksturīgi spontānie pirkumi. Nereti ap pulksten četriem pēcpusdienā cilvēks sāk domāt, ko ēdīs vakariņās, un izsalcis dodas uz veikalu, kas veicina "neprātīgu" iepirkšanos."

Tas nozīmē, ka jaunais digitālais rīks kalpos kā atbalsts, ievirzot ikdienas ieradumus pozitīvā gultnē.

Katru gadu trešā daļa no visā pasaulē saražotās pārtikas – ap 1,3 miljardiem tonnu - tiek izmesta atkritumos. Ar šo pārtikas daudzumu varētu pabarot 3 miljardus cilvēku. 821 miljonam pasaules iedzīvotāju trūkst pārtikas.

Nabadzīgākajos pasaules reģionos pārtikas atkritumi gada laikā ir tikai 6-11 kg uz vienu iedzīvotāju.

"Rimi Baltic" pētījums parāda, ka gandrīz 90% cilvēku Baltijas valstīs izmet pārtiku, jo tā sabojājas.

Lai visi būtu paēduši!

Rūpes par vidi "Rimi" tīkls apvieno ar rūpēm par cilvēkiem, kuriem vajadzīgs atbalsts. Katru mēnesi "Rimi" ziedo pārtiku ar atbilstošiem un ilgiem derīguma termiņiem, nodrošinot palīdzību ģimenēm visā Latvijā. Savukārt divas reizes gadā sadarbībā ar Samariešu kustības "Pārtikas banku" "Rimi" visās trijās Baltijas valstīs organizē labdarības pasākumus, kuros ikviens aicināts papildus saviem ikdienas pirkumiem iegādāties produktus un piepildīt pārtikas paku, lai palīdzētu trūkumā nonākušām ģimenēm, kurās aug bērni, senioriem un personām ar invaliditāti un zemiem ienākumiem. Piemēram, 2019. gadā veikalu tīklā Latvijā tika saziedots rekordliels daudzums - vairāk nekā 14 000 paku.

Raksts tapis sadarbībā ar "Rimi Latvija"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu