Pagatavošana

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: RitaE/Pixabay.com

Pārtikas produktu karsēšanas rezultātā (cepot vai vārot) daļa vitamīnu un minerālvielu tiek zaudēta. Visvairāk zūd tādas vielas kā folskābe, tiamīns, niacīns, kā arī vitamīni B6, B12, C un minerālvielas: varš, kālijs un dzelzs. Tādēļ, gatavojot maltītes, var ieviest dažādus gana vienkāršus paradumus.

Seko līdzi produkta termiskās gatavošanas ilgumam – jo īsāku brīdi karsēsi, jo mazāks būs uzturvielu zudums. Te var noderēt ieskatīšanās maltītes receptē. Iespējams, ieradums vārīt vai cept produktu kādu konkrētu laiku nemaz nav efektīvākais un labvēlīgākais pašam ēdājam.

Kā dārzeņu gatavošanas veidu biežāk izvēlies tvaicēšanu – šis ir saudzīgākais produktu siltās termiskās apstrādes veids.

Garšaugus sagriez un pievieno vien savā šķīvi, kad maltīte jau gatava, nevis tās gatavošanas procesā lielajā katlā.

Pēc iespējas biežāk izmanto vākus pannām un katliem – arī tas palīdzēs samazināt vitamīnu zudumus maltītes gatavošanas laikā.

Ikdienas uzturā ievies vairāk svaigu ogu, augļu un dārzeņu un samazini termiski apstrādāto produktu daudzumu.

Izmanto šķidrumu, kur gatavoti dārzeņi, pagatavojot buljonu vai mērces.

Ikdienā radušos pārpalikumus no dārzeņu apstrādes uzreiz liec saldēšanai piemērotā traukā vai maisiņā un liec saldētavā. Turpini krāt burkānu galiņus, seleriju gabaliņus, sīpolu mizas, brokoļu, kāpostu un ziedkāpostu kacenus, pārpalikumus no puravu un garšaugu kātiem (diļļu, pētersīļu u.c.), līdz sakrātas pāris saujas. Kad nepieciešams, paņem no saldētavas sarūpēto, liec katlā un vāri, līdz izveidojies buljons ar tam raksturīgo patīkamo aromātu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu