Smalcināšana

FOTO: Sanket Shah/Unsplash.com

Varētu šķist, ka augļu un dārzeņu uzturvērtību ietekmē tikai dažādas temperatūras, bet tā gluži nav. Arī skābeklis dažus produktus ietekmē negatīvi, citus pozitīvi.

Sagriežot kādu produktu, tā uzturvielām bagātais saturs tiek pakļauts skābekļa ietekmei, kā rezultātā notiek vitamīnu oksidēšanās – ābola vai banāna šķēlīte gaisa ietekmē kļūst brūngana. Tas nozīmē, ka vitamīni ir pārveidojušies un mūsu organisms nesaņems konkrētās uzturvielas, kad produktu apēdīsim. Šā iemesla dēļ augļus, dārzeņus un ogas ieteicams ēst pavisam drīz pēc to sagriešanas vai mizošanas. Gadījumā, ja šādā formā tos nepieciešams uzglabāt ilgāk, produkti jāliek slēgtā traukā un ledusskapī. Zemā temperatūra un noslēgtais trauks mazinās vitamīnu zuduma tempu.

Pamatots ir vecmāmiņu ieteikums grauzt nemizotus burkānus un gurķus un vārīt kartupeļus ar visu mizu. Tieši mizā un pie tās auga iekšpusē ir sastopama ārkārtīgi liela vitamīnu koncentrācija. Tādēļ ieteicams pēc iespējas izvairīties no produktu mizošanas, augļus un dārzeņus vien rūpīgi nomazgājot siltā ūdenī.

Salātlapas vēlams griezt tieši pirms ēšanas un veikt pēc iespējas mazāk griezumu, lai tās mazāk oksidētos. Jāizmanto nazis ar asu asmeni – tas novērsīs mikrobojājumus produktā. Turklāt nazis ir labi jānotīra starp dažādu produktu apstrādi – tas mazinās iespējamo risku no naža pārnest nevēlamus mikroorganismus, kas var provocēt bojāšanos.

Lai novērstu oksidēšanos, sagrieztos vai nomizotos dārzeņus var ielikt vēsā ūdenī, bet augļus – ielikt ūdenī, kam pievienota citrona sula. Vienlaikus jāņem vērā, ka ilgstoša mērcēšana arī var mazināt produkta uzturvērtību, t.i., var zust ūdenī šķīstošie vitamīni.

Pārgriezts avokado ilgāk saglabāsies svaigs, ja tā zaļā mīkstuma daļai pāri pārpilinās sulu no citrona daiviņas.

Jāņem vērā, ka ir izņēmuma gadījumi, kad skābeklis nāk par labu.

Brokoļos un citos krustziežu dzimtas dārzeņos sastopamie savienojumi sulforafāni darbojas kā spēcīgs antioksidants, kas attīstās skābekļa ietekmē un tādējādi labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu un mazina iekaisuma procesus. Gatavojot maltīti, ieteicams sagriezt brokoļus pavisam nelielos gabaliņos un atstāt tos traukā vai uz dēlīša 40 minūtes. Šajā laikā sulforafāni aktivizēsies gaisa ietekmē. Ja pēc tam brokoļus apstrādā termiski, sulforafānu zudums nebūs tik liels. Antioksidanti svarīgi cilvēkiem, kas vēlas palēnināt novecošanu, veicināt atjaunošanos pēc lielas fiziskas slodzes, kā arī tiem, kas ikdienā uzturas vidē ar sliktu gaisa kvalitāti, dzīvo pilsētā, smēķē, sirgst ar kādu sirds-asinsvadu saslimšanu, cukura diabētu vai artrītu.

Uz augšu
Back