10 tipiskākās kļūdas, cepot šašliku

FOTO: Renata.Ka/Shutterstock.com

Gaļas un marinādes izvēle noteikti ir ļoti svarīga, lai šašliks būtu kvalitatīvs, bet šoreiz ne par to. Pieņemam, ka gaļa izvēlēta vislabākā un perfekti iemarinēta, bet ar to nepietiek. Vēl daudz kas var noiet greizi, lai galaprodukts tiktu sabojāts.

Kļūda Nr.1: aukstas gaļas cepšana

Cepot aukstu gaļu, tu pagarini cepšanas laiku un pastāv risks, ka tā nebūs vienmērīgi izcepta.

Protams, karstā laikā gaļu nevajadzētu turēt sutoņā un tiešos saules staros, tomēr 30 minūtes pirms cepšanas tai vajadzētu ļaut atpūsties istabas temperatūrā. (Padomus apkopojis portāls "Good house".)

Kļūda Nr.2: atkārtota gaļas vēršana uz iesma

Nekad nedur vienā gaļas gabaliņā vairākus caurumus. Katrs dūriens ir vēl viena vieta, caur kuru zaudēt gaļas sulīgumu.

Pirms dur uz iesma, novērtē, vai gabali ir atbilstošas formas un izmēra, lai savērtu uz izvēlētā iesma. Der atcerēties arī to, ka gabaliņiem jābūt gana cieši vienam pie otra.

Kļūda Nr.3: "nepareizie kaimiņi"

Izskatās ļoti skaisti, kad uz viena iesma pamīšus sakārtoti gaļas un dārzeņu gabaliņi, bet ir viens ļoti būtisks iemesls, kāpēc nevajadzētu tā darīt.

Lielākā daļa dārzeņu izcepas ātrāk nekā gaļa. Tā kā gabaliņi izkārtoti pamīšus, tos nevar noņemt cepšanas procesa vidū, tie sāk degt, dūmot, tādējādi ietekmējot arī gaļas garšu. Rezultātā - sadeguši dārzeņi un nebaudāma gaļa.

Protams, īpaši izvērtējot gaļas gabaliņu un dārzeņu lielumu, kā arī cepšanas ilgumu, tas nav kategoriski liegts, tikai rūpīgi jāizvēlas produkti, lai nav vilšanās.

Kļūda Nr. 4: degšķidruma izmantošana

Šķiet, kāpēc tērēt laiku ogļu iedegšanai, ja ar speciālo šķidrumu tās uzliesmos dažu sekunžu laikā? Bet ne viss ir tik vienkārši.

Uzdevums ir iegūt vienmērīgu ogļu karstumu, nevis intensīvu liesmu un risku, ka ogles ļoti ātri izdeg. Otrkārt un galvenokārt - ēdiens uzsūc šo smaržu un tiek sabojāta arī garša, un visi ēšanas prieki vējā.

Kļūda Nr. 5: nepareiza koka izvēle

Ja grilu kurināt ar malku, maldīgs ir uzskats, ka koka izvēle neietekmē galaprodukta garšu. Nezinātāji mēdz grilā malkas vietā izmantot visu, kas deg un kā nav žēl - vecus dēļus, zaļus koku zarus ar cilvēkiem bīstamiem sveķiem vai mēbeļu pārpalikumus ar krāsu, kas izdala kancerogēnas vielas degšanas laikā.

Labākā izvēle būs augļu koki, jo tāda koksne piešķir gaļai ne vien fantastisku smaržu, bet arī garšu. Sliktākā izvēle, no kuras no kuras noteikti jāizvairās, - visi skuju koki, jo tie gaļu padara rūgtu un ar nepatīkamu aromātu.

Ja nevēlies riskēt ar savu tuvinieku veselību, grilēšanai izvēlies sausu lapu koku malku, un vēlams, lai pagales būtu vienā lielumā - tā ogles degs vienmērīgāk.

Kļūda Nr. 6: gaļas cepšana uz atklātas uguns

Gribas jau, lai tie gabaliņi ir smuki brūni un nav ilgi jāgaida brīdis, kad varēs sēsties pie galda, bet gaļas cepšana tieši liesmās visu tikai sabojās. Tev paveiksies, ja gaļa nesadegs, jo it kā laicīgi būsi noņēmis no uguns, bet tā, visticamāk, būs vidū jēla. Teiksi - var taču pacept vēl. Var, bet ārpuse kļūs arvien tumšāka un gaļa arvien sausāka un grūtāk sakošļājama.

Kļūda Nr. 7: gaļas kūpināšana

Protams, gatavojot šašliks ir jāapņem ar dūmiem, pateicoties kuriem tas iegūst savu īpašo smaržu un garšu. Bet ir kāda nianse: svarīgi, lai šie dūmi ir tīri - no kvalitatīvas malkas un kāda sausa augļu koku zara vai labāk oglēm. Biezi un tumši dūmi, kas, piemēram, veidojas, ja grilā sakrīt sīpoli no marinādes, visu tikai bojā. Nevajag arī stumdīt ogles, kamēr gaļa ir uz grila, domājot, ka tad vairāk dūmos, - nē, gaļa tikai aplips ar pelniem.

Kļūda Nr. 8: Šašlika aplaistīšana cepšanas laikā

Nē, nē, nē. Nevajag cepšanas laikā liet uz iesmiem marinādi. Tas nekādi neietekmē gaļas sulīgumu un garšu. Tieši pretēji - tava gaļa, iespējams, būs nevienmērīgi izcepta, jo tu nemitīgi dzesēji ne vien katru gaļas gabalu, bet arī ogles, kas kļūst vēsākas, ja tām lej virsū šķidrumu, vai arī otra galējība - sāk liesmot un dūmot, ja marinādē ir vēl kādi produkti vai eļļa, kas deg.

Lai gaļas gabaliņiem piešķirtu ekstra garšu, to var glazēt ar kādu īpašu maisījumu (piemēram, medus un sojas mērce), bet to var darīt tikai cepšanas procesa pašā noslēgumā, kā arī vēlams, lai glazūra nebūtu tikko izņemta no ledusskapja.

Kļūda Nr. 9: gaļas gatavības pārbaude

Drošākais veids, kā šašliku padarīt sausu, ir tā sagraizīšana cepšanas laikā. Bet daudzi to dara, pārbaudot gandrīz katra gabala gatavību.

Ja neesi "piešāvis" roku un aci, lai vienkārši saprastu, vai gaļa gatava, - iegādājies gaļas termometru, 74-78 grādi vidēji ir tā temperatūra, kas garantēs, ka gaļai ir laiks doties uz šķīvi atpūsties pirms notiesāšanas.

Kļūda Nr. 10: Sasteigta ēdiena pasniegšana

Klasiska visu iesācēju kļūda ir gaļas pasniegšana tūdaļ pēc cepšanas. Ja varēji pagaidīt visu cepšanas laiku, pagaidi vēl dažas minūtes.

Pēc šašlika noņemšanas no iesmiem ir nepieciešams ļaut tam "atpūsties" - tad gaļas sula vienmērīgi uzsūksies pa visu gabaliņu un šašliks būs mīksts un maigs, nevis sauss un grūti sakošļājams.

Tici, tas ir tā vērts: desmit minūtes gaidīšanas atmaksāsies ar patiesi izbaudāmu maltīti.

Uz augšu
Back