Ko ēd ilgdzīvotāji?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Ekaterina Kondratova/Shutterstock.com

Zinātnieki uzskata, ka līdzās ekoloģijai, iedzimtībai un fiziskajām aktivitātēm arī mūsu uzturam ir ļoti svarīga loma, lai dzīves ilgums būtu garāks. Ir vairāki produkti, kas var paildzināt jaunību un stiprināt veselību. Pozitīvais - tie visi ir gana viegli pieejami.

Brokoļi

Šie dārzeņi satur vielas, kas sargā sirds un asinsvadu sistēmu no skābekļa bada. Zinātnieki šo teoriju ir apstiprinājuši eksperimentāli: dzīvniekiem, kuri tika baroti ar brokoļiem, sirds darbojās daudz labāk nekā tiem, kuru uzturā šo dārzeņu nebija. Turklāt brokoļos ir daudz hroma, kas normalizē asinsspiedienu, - tiem, kas tos ēd, insulta risks tiek samazināts par 32%. Brokoļus vislabāk lietot neapstrādātus vai tvaicētus, vēsta "Food in my room".

Treknas zivis

Šādas zivis ir lielisks omega-3 taukskābju avots, kas aizsargā sirdi un asinsvadus no tādām bīstamām slimībām kā ateroskleroze, aritmija, stenokardija. Ir svarīgi atcerēties, ka termiskās apstrādes laikā tiek iznīcinātas vērtīgās skābes, tāpēc visnoderīgākās ir viegli sālītas zivis, piemēram, lasis, forele, skumbrija vai parasta siļķe.

Auzu pārslas

Hārvarda universitātes pētnieki atklāja, ka regulārs pilngraudu auzu pārslu patēriņš samazināja priekšlaicīgas nāves risku par 9%. Veseli graudi ir bagātīgs antioksidantu, vitamīnu un šķiedrvielu avots, tāpēc katru rītu sāc ar šķīvi garšīgas putras. Auzu pārslas palīdz regulēt holesterīna līmeni, uzlabot zarnu darbību un normalizēt cukura līmeni asinīs, aizsargājot pret diabētu.

Tomāti

Šo sarkano gardumu galvenā priekšrocība ir likopēns, kas ir spēcīgs antioksidants un novērš vēža šūnu veidošanos. Tajā pašā laikā visvērtīgākie ir tomāti, kuriem veikta īsa termiskā apstrāde - pēc tā likopēna daudzums palielinās par trešdaļu.

Ogas

Amerikas Ķīmijas biedrības zinātnieki ir apstiprinājuši ogu ietekmi uz mūža ilgumu. Augu pigmenti, kas atrodami mellenēs, zemenēs, kazenēs, acai un citās ogās, ir spēcīgi antioksidanti un palīdz attīrīt ķermeni no toksīniem, kas izraisa atmiņas zudumu un samazina garīgās spējas, tādējādi novērš smadzeņu novecošanos.

Rūgtā šokolāde

Hārvarda universitātes eksperti ir atklājuši, ka cilvēki, kuri regulāri lieto augstas kvalitātes tumšo šokolādi, dzīvo vidēji par gadu ilgāk. Našķis piegādā ķermenim polifenolus, kas ir divreiz aktīvāki nekā sarkanvīnā. Polifenoli nomāc brīvo radikāļu darbību, palēninot novecošanu un novēršot bīstamas slimības.

Bietes

Šajā sakņaugā ir daudz betaīna, kas samazina prostatas adenomas un taisnās zarnas vēža risku. Vēl bietes uzlabo sirds un asinsvadu darbību, normalizē gremošanu, mitrina un izlīdzina ādu, izvada taukus no aknām, uzlabo redzi un stiprina nervu sistēmu.

Valrieksti

Valrieksti, kas ir bagāti ar jodu un olbaltumvielām, stimulē smadzeņu darbību un palīdz stiprināt imūnsistēmu. Normalizējot olbaltumvielu un tauku metabolismu, tie uzlabo vielmaiņas procesus organismā un palēnina novecošanu. Valrieksti ir ļoti labi arī sirdij - samazina sliktā holesterīna līmeni, izšķīdina aterosklerozes plāksnes un stiprina asinsvadu sienas.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu