Kā gardi ēst kartupeļus, nekaitējot figūrai?

FOTO: marcin jucha/Shutterstock.com

Kartupeļi - grūti ikdienu iedomāties bez tiem, bet bija taču laiks, kad mūsu platuma grādos tas bija pavisam svešs dārzenis. Labi, ka tie laiki ir pagātnē. Tagad jauns bieds - cīņa par to, vai šis dārzenis ir veselīgs. 

Un bez speciālas izglītības mūsdienās mums ir skaidrs, ka kartupeļi nav tas produkts, ar kuru vajadzētu katru dienu aizrauties un ēst to lielos daudzumos. Tātad, cik daudz kartupeļu varētu apēst dienā un kā tos visveselīgāk pagatavot un baudīt? Portāls "Postimees" un dietoloģe Natālija Kiva ievieš skaidrību par tik ļoti iecienīto dārzeni. 

Veselīgs? Neveselīgs?

Kartupeļos ir: 

  • Aminoskābes
  • B, C, H, PP grupas vitamīni
  • Folijskābe
  • Kālijs
  • Kalcijs
  • Magnijs
  • Cinks
  • Selēns
  • Dzelzs
  • Mangāns un citi derīgi minerāli.

Cik daudz kartupeļu var notiesāt?

Ja netiek ievērotas īpašas diētas un nav problēmu ar veselību, pieļaujamais daudzums dienā ir 150 g sievietēm un 200-250 g vīriešiem.

Kad kartupeļi kļūst kaitīgi?

Cepti kartupeļi, kartupeļi frī un čipsi tikai kaitēs veselībai. Arī kartupeļu biezenis, kas bagātīgi papildināts ar pienu un sviestu, noteikti nav veselīgākais un figūrai draudzīgākais. Ceptie un frī kartupeļi turklāt bieži tiek papildināti ar majonēzi un kečupu, kas ir kalorijām bagāti, sāļi un cukuroti un nav labi ne veselībai, ne figūrai.  

Kā ēst kartupeļus veselīgāk?

Cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz lieko svaru, šo dārzeni uzturā vajadzētu iekļaut ar lielu piesardzību, jo nav ieteicams bieži lietot cieti saturošus produktus. 

Kartupeļus vislabāk ēst ceptus vai vārītus ar visu mizu, vai tvaicētus. Ideāli apvienot ar citiem dārzeņiem - svaigiem salātiem, kopā ar citiem dārzeņiem dažādos sautējumos, marinējumiem, zaļumiem un sēnēm. 

Uz augšu
Back