Ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi: pieci veidi, kā salātus padarīt vērtīgākus

FOTO: zarzamora/Shutterstock.com

Ļoti izplatīts ieteikums - ja gribi ēst veselīgi, ēd salātus. Bet ne visi salāti ir veselīgi! Treknas majonēzes, sāļas desas, maza dārzeņu daudzveidība noteikti neliecina par veselīgu šķīvja saturu. Kā to uzlabot?

Neatsakies no eļļas

Daudzi vitamīni un barības vielas, kuru ir daudz dārzeņos un zaļumos, pilnvērtīgi šķīst tikai taukos. Tāpēc ir svarīgi no salātu mērcēm ar eļļu neizvairīties, citādi atņemsi organismam daudz vērtīgā. Turklāt augu izcelsmes nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē asinsvadus un sirdi, palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs. Ideālais savienojums – kvalitatīva eļļa un kāda lāse citrona sulas vai etiķa.

Zaļumi, zaļumi un vēlreiz zaļumi

Baziliks, pētersīļi, lociņi, dilles, koriandrs, spināti un lapu salāti ir piepildīti ar noderīgiem antioksidantiem, kas var palīdzēt cīnīties ar dažādām kaitēm. Tiem ir izteiksmīga garša, tāpēc nav nepieciešams pievienot sintētiskas garšvielas un mērces, kas bieži ir piesātinātas ar nevajadzīgām piedevām, sāli un cukuru. 

Pievieno olbaltumvielas

Rieksti, sēklas, siers, zivis vai baltā vistas gaļa – šīs piedevas padarīs salātus ne tikai garšīgākus, bet arī sātīgākus, un pēc to notiesāšanas būs mazāka kāre pēc našķēšanās starp ēdienreizēm. Galvenais ir saglabāt veselīgu porciju lielumu.

Dārzeņu un augļu daudzveidība

Jo vairāk dažādu dārzeņu un augļu "satiekas" jūsu salātos, jo vairāk tas būs noderīgi: daudzi vitamīni un minerālvielas kļūst vēl labāki, ja tie mijiedarbojas ar citiem. Burkāni, gurķi, krāsainie pipari, brokoļi, zirņi, artišoki, zemenes, avenes vai bumbieri – visi šie dārzeņi un augļi salātos jāapvieno pēc iespējas biežāk. Bet, protams, pārspīlēt arī nevajag – vienā bļodā noteikti nav vietas visiem dārzeņiem un augļiem, kurus vien vari iegādāties.

Atteikties no majonēzes un grauzdiņiem

Šie divi produkti ir kaloriju un tukšās enerģijas bumbas, kas liek glikozes līmenim strauji paaugstināties, un tas liek mums jau atkal drīz vien ko uzkost. Jā, garšo labi, bet galīgi nav vērtīgi.

Grauzdiņu vietā – rieksti, ja salātus gribas krēmīgus – apvieno grieķu jogurtu ar sinepēm vai mārrutkiem, šķipsniņu sāls. 

Uz augšu
Back