Holesterīns: kas tas ir, kā to apēdam un kā uzturēt veselīgu līmeni?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Suzanne Pratt/Shutterstock.com

Holesterīns vajadzīgs organismam, bet reizē arī var būt kaitīgs. Mainoties mūsu ikdienai, iespējams, kļūstot mazkustīgākiem, ir svarīgi vēl rūpīgāk uzraudzīt savu veselību, domāt par veselīgu uzturu. 

Kas ir holesterīns?

Holesterīns ir taukiem līdzīga viela, ko organismā ražo aknas un ko papildus uzņemam ar pārtikas produktiem. Tas ir gan vajadzīgs organismam, gan arī kaitē tam.

"Asinīs holesterīns ir kopā ar olbaltumvielu lodītēm jeb tā sauktajiem lipoproteīniem, kas to padara šķīstošu un transportējamu asins plūsmā. Zema blīvuma holesterīns (ZBL), kas ir lielākā daļa no kopējā holesterīna, nonāk šūnās, paliek uz asinsvadu sieniņām. Šā iemesla dēļ to dēvē par slikto holesterīnu - tas veido aterosklerotiskas plātnītes, kas traucē apgādāt sirdi ar skābekli un barības vielām. Savukārt augsta blīvuma holesterīns (ABL) ir organismam noderīgs, to dēvē par labo holesterīnu, jo tas piedalās šūnu veidošanā, hormonu un D vitamīna sintēzē. Aknās no tā veidojas žultsskābes, kas gremošanas procesā palīdz pārstrādāt taukus. Labā un sliktā holesterīna summa veido kopējo holesterīnu," skaidro farmaceite Daiva Āboliņa.

Paaugstinātu holesterīna līmeni nevar sajust, šī problēma piezogas klusi. Daudzi pat nenojauš par paaugstinātu holesterīna līmeni, līdz notiek sirdslēkme vai insults.

Sliktā holesterīna ierosināta ateroskleroze var izraisīt:

  • stenokardiju (sāpes sirdī)
  • insultu
  • sirdslēkmi (miokarda infarktu)
  • kāju artēriju slimību (mijklibošanu)

2 nozīmīgi fakti par holesterīnu:

  1. 80% jeb 1-2 gramu no kopējā holesterīna ražo organisms pats, bet 20% tiek uzņemti ar uzturu.
  2. Dienā vēlamajam, ar pārtiku uzņemtajam holesterīna daudzumam nevajadzētu pārsniegt 0,2 gramus, taču Latvijā cilvēki dienā uzņem vidēji 0,6 gramus holesterīna.

Ar kādiem produktiem apēdam holesterīnu?

Foto: Melissa Walker Horn/Unsplash.com

"Cik daudz holesterīna tiek izmantots, atkarīgs no fizisko aktivitāšu intensitātes, ģenētiskās noslieces, dzimuma un citiem faktoriem. Būtisks faktors ir uzturs - izvēloties veselīgus produktus, iespējams sevi pasargāt no holesterīna līmeņa paaugstināšanās," teic farmaceite.

Holesterīns tiek uzņemts, lietojot uzturā dzīvnieku izcelsmes produktus. Daudz holesterīna ir olas dzeltenumā, sviestā, liellopa gaļā, šķiņķī, treknos piena produktos - sierā, saldajā krējumā. Mazāk tā ir siļķē, skumbrijā, vistas, zoss un pīles gaļā (baltajā gaļā jeb krūtiņā, bez ādas). Produktus, kas palielina holesterīna daudzumu, pēc iespējas vajadzētu izslēgt no ēdienkartes, īpaši cilvēkiem, kuriem tas jau ir paaugstināts. Būtu jāatsakās no margarīna, konditorejas izstrādājumiem (cepumiem, kūkām), šokolādes, pilnpiena produktiem, treknas gaļas, sarkanās gaļas un gaļas izstrādājumiem, ātrajām uzkodām un čipsiem.

4 soļi, kā samazināt pārāk augstu un uzturēt veselīgu holesterīna līmeni

  • Palielināt produktu, kas nesatur holesterīnu, piemēram, rīsu, pilngraudu, kartupeļu, olīveļļas, pākšaugu, augļu, dārzeņu, svaigu sulu, zaļumu, riekstu, medus un citu augu izcelsmes produktu daudzumu ēdienkartē.
  • Pietiekamā daudzumā uzņemt balastvielas. Tās visvairāk satur auzas un pupas. Balastvielas saista holesterīnu, mazinot tā uzsūkšanos, un kavē žultsskābju atpakaļuzsūkšanos. Tā rezultātā aknās pastiprinās žultsskābju veidošanās un tiek patērēts vairāk organismā esošā holesterīna.
  • Liela nozīme ir fiziskajām aktivitātēm un dzīvesveidam. Jāņem vērā, ka cilvēkiem ar lieko svaru organisms izstrādā lielāku daudzumu holesterīna. Tātad - regulāri jākustas un jāatbrīvojas no liekā svara.
  • Holesterīna līmeņa normalizēšanai un vēlamo rādītāju uzturēšanai papildus var lietot uztura bagātinātājus - zivju eļļu un lecitīnu, kā arī visus preparātus, kas satur Ķīnas sarkanā rauga rīsu ekstraktu.
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu