Kārtīga enerģijas deva arī bez kafijas: ko ēst, lai būtu mundrs?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Mikhaylovskiy/Shutterstock.com

Tasīte labas, stipras kafijas ir pirmais, par ko iedomājamies, kad vēlamies  enerģijas devu. Tomēr ir vēl virkne produktu, kas ļaus aktīvi darboties visas dienas garumā. Kuri tie ir?

Pilngraudi

Ķermenis ogļhidrātus pārvērš enerģijā. Vienkāršie cukuri ātri uzsūcas, tikai uz īsu brīdi dod dzīvīgumu un veicina tauku uzkrāšanos. Turpretī veselie graudi nodrošina ilgstošu enerģijas pieplūdumu. Auzu pārslas, rudzi, miežu biezputra, pilngraudu maize, mieži un brūnie rīsi var palīdzēt aizvadīt enerģisku dienu un nesatraukties par ekstra kilogramiem. Turklāt graudaugi satur daudzas svarīgas un noderīgas uzturvielas, kas veicina kuņģa-zarnu trakta veselību, paātrina gremošanas procesus un rūpējas par ādas skaistumu.

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas nodrošina organismam ilgtspējīgu enerģiju, kas tiek patērēta lēnāk. Turklāt tās ir tirozīna avots - šī aminoskābe sekmē smadzeņu darbību. Tās ir atrodams gaļā, zivīs, olās un piena produktos. Olbaltumvielas ir būtiskas muskuļu veidošanai un nodrošina ilgstošu sātu. Grieķu jogurts un citi fermentēti piena produkti paātrina vielmaiņu un ir bagāti ar vitamīniem B2 un B12. Veģetārai diētai lieliski būs tofu un pākšaugi, un tie lieliski iederas arī brokastīs.

Augļi

Saldos augļos ir ogļhidrāti, kas palīdz smadzenēm pamosties un ātrāk atgriezties darba režīmā. Tātad, vienā lielā ābolā ir līdz 13 gramiem cukura, un, ņemot vērā tā ietekmi uz ķermeni, tas var aizstāt tasi kafijas. Iesaka biežāk lietot augļus ar augstu C vitamīna daudzumu, piemēram, ananasus un greipfrūtus. Starp citu, citrusaugļu aromāts uzmundrina un uzlabo noskaņojumu, pat ja tos neēd, bet tikai jūt smaržu. Banāni ir vēl viens spēcīgs enerģijas avots. Tie satur daudz šķiedrvielu, kas palīdz optimāli izmantot ogļhidrātu enerģiju.

Foto: Brooke Lark/Unsplash

Rieksti

Lazdu rieksti, mandeles un pistācijas ir īsti enerģijas akumulatori. Rieksti ir sātīgi, tos ir ērti ņemt līdzi uz darbu un grauzt kā uzkodu, kā arī tie lieliski sader ar dažādiem ēdieniem, piemēram, svaigu lapu salātiem. Lazdu rieksti samazina sliktā holesterīna līmeni un satur biotīnu, vitamīnu, kas ļauj organismam ražot enerģiju. Mandeles satur daudz olbaltumvielu, magniju un B2 vitamīnu, kas nodrošina labi koordinētu iekšējo orgānu darbību. Pistācijās ir daudz šķiedrvielu un neaizstājamo aminoskābju. Izvēlieties žāvētus (nevis ceptus) un nesālītus riekstus.

Šokolāde

Tumšās šokolādes gabaliņš ir vienkārša stipras kafijas alternatīva. Kakao uzlabo koncentrēšanās spējas un tonizē. Tas satur kofeīnu un teobromīnu. Šīs vielas dod vieglu enerģiju bez asinsspiediena un sirdsdarbības ātruma straujas kāpināšanas. Kakao ir pazīstams arī ar anandamīda klātbūtni, kas palielina laimes hormona endorfīna līmeni, tāpēc ne tikai palīdzēs pamosties, bet arī sniegs lielisku garastāvokli jautram dienas sākumam.

Garšvielas

Sildošās garšvielas, piemēram, kanēlis, kardamons, ingvers un sarkanie pipari, uzlabo vielmaiņu. Asinis cirkulē ātrāk, silda ķermeni un nodrošina enerģijas uzplūdus. Ja nav problēmu ar kuņģa-zarnu traktu, brokastis var papildināt ar tomātu sulu un nelielu šķipsniņu sarkano piparu vai tēju ar sildošajām garšvielām. Paturi gan prātā, ka lielākā daļa no tām kairina gļotādu, tāpēc nav ieteicams ēst ēdienus ar šīm garšvielām tukšā dūšā.

Tīrs ūdens

Pārsteidzoši, ka mundruma atjaunošanai ne vienmēr nepieciešami īpaši produkti vai piedevas, reizēm vajag tikai glāzi ūdens. Tas tāpēc, ka dehidratācija bieži padara mūs miegainus un nogurušus. Lai uzturētu enerģiju pienācīgā līmenī, pietiek izdzert vairākas glāzes tīra ūdens dienā. Lielākā daļa cilvēku tā vietā dzer kafiju, iegūstot īstermiņa sparu ar turpmāku strauju aktivitātes nomākumu. Ja tu nevari iztikt bez tases espreso, dzer to ar glāzi tīra ūdens, lai novērstu dehidratāciju.

Neatkarīgi no tā, kādi ēdieni tev garšo, vislabāk ir sadalīt lielas ēdienreizes vairākās mazās maltītēs dienas garumā. Šāda sistēma ļaus uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs bez pēkšņiem lēcieniem un kritieniem. Turklāt ieradums ēst mazas porcijas nenoslogos gremošanas sistēmu un pozitīvi ietekmē pašsajūtu un auguma aprises, noslēgumā skaidro "Postimees".

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu