Rudenī jābauda sezonas dārzeņi, un paprika šobrīd pieejama arī vietējas izcelsmes, tātad īpaši garda un veselīga. Kas krāsainajos piparos vērtīgs un kam jāpievērš uzmanība iegādājoties, skaidro portāls "Today".
Košā paprika: kāpēc to iekļaut savā ēdienkartē?
Kā izvēlēties piparus?
Saldajiem pipariem ir daudz šķirņu - atšķiras gan to krāsa, gan forma, gan garšas nianses. Arī cenu diapazons ir gana liels: cenas ir no 1,5 līdz 4 eiro par kilogramu.
Pērkot šos dārzeņus, pievērs uzmanību izskatam: uz paprikas nedrīkst būt tumšu pleķu, krāsai jābūt vienmērīgai, mizai nebojātai. Izmanto arī savu degunu, jo smarža nepievils.
Kāpēc saldie pipari ir veselīgi un jāiekļauj uzturā?
Sarkanajos piparos ir daudz likopēna, A un C vitamīna. Tie ir labi acīm, sirds un asinsvadu sistēmai un uzlabo imunitāti.
Zaļie pipari satur folskābi, samazina vēža, aterosklerozes un asinsvadu slimību risku.
Dzeltenie pipari satur daudz beta-karotīna, kālija, dzelzs. Šie mikroelementi uzlabo redzi, nieru un nervu sistēmas darbību.
Ieteicamā porcija ir ne vairāk kā 100 g dienā. Labāk ēst svaigu - tādā veidā tiek absorbēts vairāk C vitamīna, bet noteikti vari tos arī tvaicēt un grilēt.