Vai gatavot folijā ir droši? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Folija ir atrodama teju katrā virtuvē, un daudzas saimnieces un saimnieki tajā gatavo maltītes. Folija palīdz ēdienu saglabāt maigu, sulīgu un ievērojami samazina gatavošanas laiku. Bet vai šis spīdīgais brīnums nekaitē veselībai? 

Šobrīd nav vienprātības par folijas ietekmi uz cilvēku veselību, skaidro "Rambler". Tomēr lielākā daļa ekspertu ir vienisprātis, ka, pareizi lietojot, tās kaitējums ir minimāls.

Eksperti uzskata, ka gatavu ēdienu glabāt folijā ir absolūti droši, ievietojot to ledusskapī. Šajā gadījumā alumīnija daļiņas nekādi nevar iekļūt pārtikā. Runājot par termiskajiem efektiem, viss ir citādi. Foliju pakļaujot karstumam, no tās pārtikā var iekļūt 1-2 mg alumīnija. It īpaši, ja folijā cep vai karsē sāļu vai skābu pārtiku. Kopumā produkta sastāvs būtiski nemainās.

Tiek uzskatīts, ka alumīnijs no folijas pārtikā biežāk nonāk, ja produkts ir skābs vai stipri sasālīts.  Skābe, sāls un arī alkohols var atdalīt no folijas alumīnija daļiņas, un tās tad var viegli iekļūt pārtikā. 

Ir zināms, ka pētījumi vēl nav pierādījuši, ka tieši šī ķīmiskā reakcija var izraisīt vēzi vai citas nopietnas slimības. Tomēr ir zināms fakts, ka alumīnijs mēdz uzkrāties plaušās, nierēs, vairogdziedzerī un smadzenēs.

Eksperti iesaka ierobežot folijas lietošanu virtuvē un izmantot arī alternatīvas - piemērotus cepšanas traukus ar vāku vai cepampapīru. 

Ja visu ar mēru, tad nebūs bēdu!

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu