Ķer jaunību aiz astes: 5 produkti, kas paātrina ādas novecošanu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Zināms ir fakts, ka uzturs ļoti ietekmē to, kā mēs jūtamies un izskatāmies. Lai ilgāk saglabātu jauneklīgumu, atsakies no kaitīgākajiem produktiem un aizstāj tos ar alternatīvām.

Ir divi galvenie vaininieki, kas paātrina ādas novecošanu: saules iedarbība un pārtika ar uzlabotu glikācijas līmeni (AGE). Ar vecumu saistītas izmaiņas kļūst pamanāmas, ja olbaltumvielas vai tauki šūnās apvienojas ar cukuru. Kaut arī šie novecošanas cēloņi nav 100% pakļauti mūsu kontrolei, sauļošanās līdzekļu lietošana un uzmanības pievēršana uzturam kopumā var palīdzēt ķermenim aizsargāt un dziedēt ādu. Neliels saraksts ar produktiem, kuru patēriņu vajadzētu ja ne izslēgt, tad vismaz nopietni samazināt, var palīdzēt tev, skaidro "Postimees". 

Ierasto kartupeļu frī vietā -  batātes

Frī kartupeļi kopumā nav īpaši vēlami organismam, un to ēšana paātrina novecošanu, jo tie ir cepti (precīzāk - fritēti jeb vārīti eļļā) un parasti ar gana lielu sāls daudzumu. Pārtika, kas cepta eļļā augstā temperatūrā, atbrīvo brīvos radikāļus, kas var sabojāt ādas šūnas. Brīvo radikāļu iedarbība paātrina novecošanu, vājina ādas elastību.  Turklāt, patērējot pārāk daudz sāls, no organisma tiek pastiprināti izvadīts šķidrums, āda kļūst sausa un ādā vieglāk veidojas grumbiņas.

Frī kartupeļus aizstāj ar krāsnī ceptiem kartupeļiem vai izvēlies batātes. Saldo kartupeļu sastāvs veicina kolagēna ražošanu, kas ir labs līdzeklis cīņā ar ādas novecošanu. 

Bet der atcerēties - vārīts eļļā nekad nebūs veselīgs un aizrauties nevajag.

Pilngraudu maize baltmaizes vietā

Pārtika ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, baltmaize, organismā var izraisīt iekaisumus, kas ir tieši saistīti ar novecošanu. Izmēģini alternatīvu tradicionālajai baltmaizei maizei, piemēram, pilngraudu maizi ar diedzētiem graudiem un sēklām, kurai nav pievienots cukurs. Diedzēta maize satur arī ādai draudzīgus antioksidantus.

Augļi un medus cukura vietā

Cukurs ir slavens ar tā negatīvo ietekmi uz ādas kvalitāti. Šis baltais saldinātājs traucē kolagēna veidošanos. Kad cukura līmenis paaugstinās, spēcīgāki ir ādas novecošanās procesi, kas vēl vairāk pastiprinās saules ietekmē.  Tāpēc tā vietā, lai pludmalē ēstu saldējumu, izvēlies atsvaidzinošus augļus. Izvēlies tumšo šokolādi vai augļus ikreiz, kad sakārojas saldumus. 

Arī tējā pamēģini cukura vietā likt medu - jaunas garšas un cita ietekme uz organismu. 

Margarīna vietā olīveļļa vai avokado

Ir pētījumi, kuru rezultāti parādīja, ka tiem, kas neēd margarīnu vai sviestu, ir mazāk ādas bojājumu un grumbu nekā tiem, kas tos ēd.  Margarīnu aizstāj ar olīveļļu vai iezied savu rīta maizes šķēli ar avokado, kas bagāts ar pretnovecošanās antioksidantiem.

Putna gaļa pārstrādātas gaļas vietā

Bekons un desa ir labi piemēri, kas var kaitēt ādai. Šajos produktos ir daudz nātrija, piesātināto tauku un sulfītu, kas var dehidrēt ādu un vājināt kolagēnu, izraisot iekaisumus.

Lai iegūtu maciņam draudzīgu un veselīgāku olbaltumvielām bagātu pārtiku, apstrādāto gaļu iemaini pret olām un pupiņām, bet gaļu izvēlies liesāku, piemēram, tītaru vai vistu. Šī gaļa satur olbaltumvielas un aminoskābes, kas ir būtiskas dabīgam kolagēna veidošanās procesam.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu