Pelmeņu vārīšanas māksla: kā to darīt pareizi? (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Pelmeņi - regulārs saldētavu viesis un glābiņš brīžos, kad gatavot ilgi negribas, bet sātīgi paēst gan! Bet vai domā, ka vislabākie pelmeņi izdodas, ja tos vienkārši iemet verdošā ūdenī un pēc dažām minūtēm ēd? 

Lai pelmeņi būtu patiesi gardi, sātīgi un baudāmi, vienkāršākais ceļš nav labākā izvēle, skaidro "Postimees".

Pieredzējuši pelmeņu vārītāji labi zina, cik svarīgi ir īstajā brīdī katliņa saturam pievienot krūzi auksta ūdens. Droši vien jau domā - kāpēc? Par to vēlāk.

Kādam, iespējams, būs grūti noticēt, bet pelmeņu pagatavošana ir kā zinātne. Protams, var vienkārši iemest pelmeņus ūdenī un kaut kā pagatavot. Kā jūs zināt, karsts nav auksts. Jautājums tikai, vai šādi gatavotu pelmeņu garša būs kaut tuvu tam baudījumam, ko patiesībā var panākt, ievērojot dažus pamatprincipus?

Ūdens - cik daudz nepieciešams?

Optimālā ūdens un pelmeņu proporcija ir 500 grami pelmeņu 1,5 litros ūdens. Ja vēlies bagātīgu buljonu, var izmantot mazāk ūdens. Galvenais atcerēties, ka pelmeņiem gatavošanas laikā vajadzētu katliņā brīvi peldēt.  

Ko var un pat vajadzētu pievienot ūdenim?

Vari pievienot dažādas garšvielas. Neliels daudzums sāls ir teju obligāta prasība.  Produkta garšu un aromātu uzlabos arī lauru lapas (1 lapa uz 1 litru), melnie pipari (3-4 zirnīši uz 1 litru), sīpoli (sasmalcināti). Pēc savas izvēles var eksperimentēt arī ar citām garšvielām, piemēram, kaltētiem garšaugiem un dārzeņiem. Var arī pievienot 1-2 ēdamkarotes augu eļļas, lai pelmeņi nesaliptu.

Foto: Depositphotos

Kāds ir vārīšanas process?

Katliņu piepilda ar ūdeni, kas tiek uzvārīts. Pēc tam pievieno sāli, garšvielas un eļļu. Tūlīt pēc tam visus pelmeņus uzmanīgi liek ūdenī. Vislabāk ir tos likt pa vienam vai dažiem, bet ne visus uzreiz, lai tie nesalīp kopā.

Kad tas izdarīts, ūdeni līdz ar pelmeņiem atkal uzvāra. Katliņa saturs periodiski jāapmaisa ar karoti. Tiklīdz pelmeņi peld ūdens virspusē, samazina liesmu un turpina vārīšanu 4-7 minūtes, ņemot vērā pelmeņu lielumu.

Kāpēc iesaka pievienot glāzi auksta ūdens un kad tas jādara?

Ja vēlies pelmeņu mīklu padarīt mīkstāku un gaisīgāku, jāizmanto vēl viens triks. Proti, katlā ielej glāzi auksta ūdens, tiklīdz pelmeņi uzpeldējuši ūdens virspusē. Šajā gadījumā vajadzēs tos vārīt dažas minūtes ilgāk, bet pelmeņi izdosies vēl garšīgāki un sulīgāki.

Pasniedz pelmeņus ar skābo krējumu, tomātu mērci vai abām šīm mērcēm kopā. Gataviem pelmeņiem var pievienot arī sviestu, majonēzi vai sinepes. Izmanto pasniegšanai arī svaigus zaļumus, svaigus vai tvaicētus dārzeņus - būs garšīgi. Labu apetīti!

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu