Trīs viltības, kas piešķirs tomātiem izteiksmīgu garšu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pašu audzēti tomāti sagādās īstu baudu garšu kārpiņām. Lai padarītu tomātu garšu izteiksmīgāku, ņem vērā dažas dārznieku viltības. 

Šis ir laiks, kad tomāti lēnām sāk iegūt savu sarkano vai dzelteno "iedegumu" un gatavoties ražas novākšanai. Pirms plūc saules nobriedināto augli, vari vēl paspēt izmantot dažus trikus, kas tomātus padarīs vēl sulīgākus un garšas ziņā - izteiksmīgākus. 

Mēslo augsni ar sāli

Mēdz teikt, ka sāls spēj sabojāt augu, taču, ja pieiesi šai lietai uzmanīgi, tas nodarīs vairāk labuma nekā ļaunuma. Rutgersa universitātes 2010. gada pētījumā tika noskaidrots, ka nepietiekams nātrija daudzums augsnē padara tomātus bezgaršīgus. Lai saudzīgi palutinātu augus, pētnieku grupa tos laistīja ar vāju sālsūdeni - 1,5 litrus jūras ūdens vienam augam ik dienas kopš pirmo tomātu ziedu parādīšanās. Lai gan sāls apdedzināja auga lapas, tas atguvās un ražoja tikpat brangus tomātus kā cita grupa, kura augus laistīja ar filtrētu krāna ūdeni. Kad raža tika novākta, pētnieki rīkoja garšas testu - brīvprātīgajiem tika izdalīti gan ar sālsūdeni, gan ar krāna ūdeni laistīti tomāti. Dalībniekiem garšas ziņā vistīkamākie šķita tieši sālsūdens grupas izaudzētie augļi. 

Novāc tomātus īstajā brīdī

Atceries, ka pārāk zaļi un arī pārāk nobrieduši tomāti būs divas galējības, kuras nevajadzētu pieļaut. Kad dodies novākt tomātus, paļaujies uz tausti, nevis redzi. Viegli saķer tomātu ar pirkstu galiem un viegli tam uzspied. Ja tomāts ir mīksts - tas būs pārgatavojies un to nāksies upurēt sulām vai pastas mērcēm; ja tomāts vēl ir ciets - to vēl var atstāt nenoplūktu dažas dienas. Ideāli nogatavojies tomāts ir ieguvis piesātināti sarkanu vai oranžu krāsu atkarībā no šķirnes, bet to paspiežot, tas ir nedaudz paciets. 

Neēd tomātu ražu uzreiz pēc novākšanas

Svaigi tomāti reizēm teju vai aicina tos uzreiz pēc noplūkšanas sagriezt salātos, taču tā nebūs labākā taktika. Tomāti iegūs piesātināto garšu tikai pēc dienas vai divām. Novieto tomātu ražu pieliekamajā, pagrabā vai dārza mājiņā un ļauj tiem nobriest. Atceries - svaigus tomātus nekādā gadījumā nedrīkst likt ledusskapī. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu