Izcili kartupeļi: kas jāņem vērā gatavojot un kādas ir izplatītākās kļūdas (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Arī tev šķiet, ka, gatavojot kartupeļus, nav iespējams neko sabojāt? Daudzi ikdienā pieļauj kļūdas, kas sabojā kartupeļu izskatu, garšu un tekstūru, skaidro "Postimees".

Pirmā kļūda ir mēģināt jebko gatavot no ilgi un nepareizi uzglabātiem kartupeļiem. Kartupeļu sastāvā ir viela solanīns, kas, ilgstoši un nepareizi uzglabājot, savairojas un var nelabvēlīgi ietekmēt veselību. 

Kartupeļi ar zaļu mizu uzkrītoši norāda uz to, ka solanīna kartupelī ir daudz. Šī miza noteikti jānogriež, bet, ja redzi, ka lielākā daļa kartupeļa ir zaļa, to labāk negatavot vispār.

Kartupeļiem ir jāizgriež arī "acis", jo tās ne vien neglīti izskatās, bet ir arī cietas un bojā garšu.

Noteikt, vai kartupelis gatavošanas laikā kļūs nepatīkami pelēcīgs, ir gandrīz neiespējami. Tas notiek nepareizas uzglabāšanas, transportēšanas ietekmē, kā arī nepareizas stādu apstrādāšanas dēļ to augšanas procesā.

Pie šīs kļūdas jāpiemin arī kartupeļu uzglabāšana ledusskapī. Aukstuma ietekmē mainās kartupeļa garša un krāsa. Tie var kļūt saldi un gatavojot kļūt tumši. Ja tavi kartupeļi tomēr ir ledusskapī, pirms gatavošanas tos izņem un dažas dienas noturi istabas temperatūrā, tas rezultātu var uzlabot. 

Otrā kļūda ir kartupeļu nepareiza sagatavošana termiskai apstrādei. Kartupelim ir jābūt perfekti tīram, lai starp zobiem nejūt smiltis. Ja dārzeņi ļoti netīri, iemērc tos uz brīdi aukstā ūdenī un tad ar tīru sūklīti kārtīgi noberz visus netīrumus.  Svarīgi - kartupeļus mazgā īsi pirms to gatavošanas. 

Ja plāno cept kartupeļus frī, tiem ir jābūt sausiem, bet, ja gribi griezt šķēlītēs un cept uz pannas, jāatbrīvojas no liekās cietes, lai cepšanas laikā tie neizjuktu. Kā to izdarīt? Pirms cepšanas mērcē sagrieztās šķēlītes aukstā ūdenī aptuveni 20 minūtes. Pirms cepšanas parūpējies, lai kartupeļi ir apžuvuši, bet neaizmirsti tos uz virtuves letes, lai nepaliek melni.

Trešā kļūda - sāls. Bez sāls kartupeļi nav iedomājami nevienā no iespējamajiem pagatavošanas veidiem. Īpaši svarīgi atcerēties: ja vēlies skaisti brūnus, viegli kraukšķīgus ceptos kartupeļus, sāls ir jāpievieno beigās. Kāpēc? Sāls liek no kartupeļa izdalīties sulai, un tad kartupeļi vairāk sautējas nekā cepas.

Kartupeļu biezenis - vai var sabojāt arī to? Var!

Lai kartupeļu biezenis būtu gards, izvēlies tās kartupeļu šķirnes, kas satur vairāk cietes. Tad biezenis izdosies gaisīgāks un piesātinātāks.

Kartupeļus liek vārīties aukstā ūdenī. Svarīgs ir arī gabaliņu izmērs - tiem nevajadzētu būt lieliem, jo ilgi vārās, bet arī mazi nederēs, jo var kļūt ļoti ūdeņaini, īpaši, ja pārvārīsi.

Bez kā neiztiek izcils biezenis? Sviests un piens. Sviests jāpievieno pirmais, bet pēc tam piens. Ņem vērā - pienam ir jābūt siltam.

Ceturtā kļūda, kas attiecas tieši uz biezeņa gatavošanu, ir blenderu un virtuves kombainu izmantošana. Izmanto visparastāko kartupeļu spiedi vai stampiņu. Ja kartupeļu biezeni gatavo ar elektrisko rīku palīdzību, tas nebūs gaisīgs, bet gan lipīgs un ļoti smagnējs.

Kartupeļi cepeškrāsnī

Pirms cepšanas kartupeļi labi jānomazgā un jānožāvē, lai veidotos kraukšķīga garoziņa. Ja cep ar mizu, tad vairākās vietās ar dakšiņu sadursta kartupeļus tā, lai miza ieplīst, sasmērē ar eļļu un apkaisa ar rupjo sāli.

Kartupeļus liec jau karstā krāsnī un nebaidies no karstuma, 190-200 grādi būs labākā temperatūras izvēle.

Ja esi nolēmis kartupeļus krāsnī cept sagrieztus salmiņos, lai tie izdotos tiešām izcili - kraukšķīgi ārpusē un maigi iekšpusē, iepriekš tos 7-10 minūtes pavāri. Tad atdzesē, liec uz plāts un pārklāj ar taukvielām un garšvielām. 

Ne visas krāsnis ir ar moderniem režīmiem, tāpēc var gadīties, ka kartupeļi ir jāapmaisa - dari to uzmanīgi, lai salmiņus nesalauztu.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu