Jau drīzumā nogatavosies: kā ilgāk uzturēt tomātus svaigus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Perfekti izaudzētu, nobriedušu tomātu nolasīšana ir īsta vasaras maģija un mentāla bauda. Pašu audzētie tomātiņi allaž ir visgardākie un aromātiskākie. Lūk, ieteikumi, kā rīkoties, lai pašu audzētie tomāti paliktu svaigi pēc iespējas ilgāk.

Siltumnīcā vai dobē izaudzēti tomāti vienmēr izcelsies ar vilinošu smaržu un izteiksmīgu garšu, taču atšķirībā no veikalā iegādātajiem produktiem ekoloģiski audzēti tomāti ļoti strauji nogatavojas, paliek mīksti un atūdeņojas.

Lai pašu audzētie tomāti paliktu svaigi pēc iespējas ilgāk, tos ir nepieciešams noglabāt vēsākā vietā, piemēram, glīti tos izkārto kartona vai plastmasas kastē un novieto ražu garāžā vai pagrabā. Ja tomātus glabāsi uz terases, istabā vai lapenē, siltums veicinās tomātu nobriešanu. Ideālā temperatūra, kurā tomātu attīstības process "piebremzēsies", ir no 12° līdz 21°. Tāpat pārliecinies, lai tomāti neatrastos tiešā saules gaismā - siltie saules stari burtiski veicinās tomāta augļa nobriešanu.

Foto: Unsplash

Noteikti izvairies no tomātu glabāšanas ledusskapī. Tiklīdz ledusskapī ievietosi sulīgus un nogatavojušos tomātus, sabojāsi to garšu. Ja ledusskapī nonāks vēl nedaudz zaļš tomāts, tas var arī nekļūt sarkans. Ledusskapja aukstums un tumsa aptur enzīmu aktivitāti auglī, kas nozīmē, tekstūras un garšas attīstības pārtraukšanu. Savukārt nobriedušiem tomātiem ledusskapis samazinās garšas izteiksmīgumu. Tomēr, ja tomāts ir pavisam mīksts un to plāno nākamajā dienā sagriezt salātos, to vari ielikt ledusskapī uz nakti, no rīta izņemt un ļaut tam atsilt istabas temperatūrā. 

Foto: Unsplash

Vēl viena viltība, kas ļaus saglabāt tomātus ilgāk svaigus, ir glabāšanas pozīcija. Nereti tomātus noplūc ar visu kātiņu. Dažkārt šis kātiņš ir vainīgs augļu sabojāšanā - tas caurdur citu tomātu plāno miziņu, kā rezultātā tie ātrāk sapūst. Lai tomāti "nesavainotos", liec tos grozā vai kastē otrādi - ar kātiņu uz leju. Tāpat izvairies no tomātu glabāšanas vairākos slāņos - ideālā variantā izkārto tomātus vienā slānī, vairākās rindās citu citam blakus. Augšējā slānī esošie tomāti var saspiest apakšējos, tādējādi sabojājot augļus un iniciējot pelējumu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu