Kā droši atlaidināt gaļu?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Vai tev ir nepieciešamība atkausēt gaļas gabalu, lai pagatavotu garšīgu maltīti? Daudzi to dara nepareizi, izliekot produktu istabas temperatūrā. Šādi tiek apdraudēta cilvēka veselība. Kādi ir pareizi gaļas atlaidināšanas veidi, skaidro "Food in my room". 

Kā izvēlēties pareizo metodi?

Metodes izvēle ir atkarīga no tā, cik ātri tev ir nepieciešams gatavošanai gatavs produkts. Svarīgi ir atcerēties, ka nedrīkst pieļaut pārāk strauju gaļas atkušanu, jo tādējādi tiek bojāta gaļas struktūra - tā kļūst cieta un zūd garšas kvalitāte. Turklāt tas palielina bīstamu baktēriju vairošanās risku, kas var izraisīt nopietnu saindēšanos.

Divi droši gaļas atlaidināšanas veidi, kas nekaitēs veselībai:

Ledusskapī

Eksperti uzskata, ka vislabākais veids ir gaļas atlaidināšana ledusskapī. Tas ir droši un vienkārši: tev atliek gaļu izņemt no saldētavas un novietot ledusskapī (temperatūra nedrīkst būt augstāka par +5 grādiem). Ja temperatūra ir augstāka, palielinās baktēriju straujas vairošanās iespējamība uz produkta.

Ir labi, ja gaļa ir iesaiņota vakuumā - šajā gadījumā tā neuzsūks nekādas smakas. Bet, ja tā nav, liec gaļu keramikas traukā un pārsedz ar, piemēram, šķīvi. 

Foto: Depositphotos

Tiesa, šai opcijai ir trūkums - procesa ilgums. Vidēji uz katriem 3 kg produkta nepieciešama vesela diena, līdz gaļa gatava lietošanai.  Tātad tev ir laicīgi jāparedz, kad būs nepieciešama gaļa, un iepriekšējā dienā to jāsāk atlaidināt.

Liellopu gaļu, cūkgaļu, kas atkausēta šādā veidā, pēc tam var uzglabāt ledusskapī apmēram 5 dienas, malto gaļu un zivis - ne vairāk kā dienu. Interesants fakts: ja šādā veidā atkausē gaļu un citus produktus, tu varat ietaupīt elektroenerģiju. Tas ir tādēļ, ka, sasalis produkts, ledusskapī atkūstot, pazemina iekšējā gaisa temperatūru un ledusskapim nav tik bieži pašam jādzesējas.

Auksts ūdens

Bet ko darīt tad, ja gaļas gabalu nepieciešams gatavot jau pēc dažām stundām? Šādā situācijā izmanto ūdeni. Galvenais - neizmanto karstu ūdeni, lai gan daudziem iesācējiem tieši tas varētu šķist pareizi. Ūdenim jābūt aukstam.  Pateicoties tam, produkts vienmērīgi atlaidināsies. Ja tu ievietosi gabalu karstā ūdenī, tiks bojāta gaļas kvalitāte. Pastāv risks, ka ārpusē gaļa būs atlaidināta, bet vidus vēl sasalis un gatavošanas process nebūs vienmērīgs.

Kā to pareizi darīt:

  1. Gaļu, kas ir iepakojumā, ieliec bļodā un pārlej ar aukstu ūdeni
  2. Bļodu liec izlietnē un mazā strūklā tecini virsū ūdeni. Ja neesi gatavs lielākam ūdens patēriņam, tad atceries ūdeni bļodā nomainīt vidēji ik pēc 30 minūtēm. 

Lielāki gaļas gabali atkūst vidēji 3 stundu laikā, bet mazākajiem nepieciešama aptuveni stunda. 

Ja gaļu iegādājies bez iepakojuma, pirms atkausēšanas ieliec to maisiņā vai iesaiņo pārtikas plēvē, lai pasargātu to no apkārtējā vidē esošajām baktērijām. Iepakojums nepieciešams ne tikai, lai pasargātu no baktērijām, bet arī lai ūdens nemainītu produkta struktūru. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu