Pieci produkti, kas veicina tavu nogurumu (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Unsplash

Ja tev bieži vien kārojas darba dienas vidū mazliet atgulties, varbūt pat nosnausties, iemesls tam var nebūt miega trūkums, bet gan nepareizs uzturs, jo tiek patērēti pārtikas produkti, kas tērē tavas enerģijas rezerves, vēsta "Food in my room".

Baltmaize

Ja iepriekš domāji, ka baltmaize tikai negatīvi ietekmē tavu figūru, ir sliktas ziņas. Tā ķermeni ietekmē tāpat kā visi citi kaitīgie  ogļhidrāti, proti, stimulē aizkuņģa dziedzera darbību un provocē ātru insulīna izdalīšanos.

Mēs šos procesus uztveram kā tonusa samazināšanos, nogurumu un arī apetītes palielināšanos. Iemesls tam ir baltmaizes zemā uzturvērtība, kas nespēj sniegt ilgstošu sātu. 

Atceries, ar baltmaizi nav domāts tikai ierastais maizes klaipiņš, bet arī smalkmaizītes, dažādas sviestmaizes, grauzdiņi un arī klasiskā pica. Ja nevēlies izjust nogurumu, pusdienās izvēlies notiesāt ko citu un našķējies ar kādu veselīgo gardumu, piemēram, riekstiem vai ķirbju sēklām. 

Saldumi

Ja tavas brokastis sastāv no dažādiem saldumiem un našķiem, nebrīnies, ka ap pusdienlaiku tu sāc justies saguris.

Brokastu pārslas ar cukuru, jogurti, kruasāni un citi iecienītie brokastu ēdieni ir bagāti ar cukuru. Kā jau rakstījām, augsts cukura līmenis asinīs organismam liek pastiprināti ražot insulīnu, lai pazeminātu glikozes līmeni. Tad arī rodas atkārtota apetīte.

Nevajag atteikties no saldām brokastīm, vajag vien izvēlēties veselīgas alternatīvas - pārslas izvēlies pilngraudu un bez cukura, vari pievienot augļus un medu.

Kafija

Vai zini to sajūtu, kad pēc izdzertas kafijas tasītes pārņem kārtīgs enerģijas lādiņš un mundrums? Tā tas tiešām ir, jo, kofeīnam nonākot asinsritē, tiek stimulēta adrenalīna un kortizola ražošana un mēs kļūstam enerģiski.

Enerģijas pieplūdums ir īslaicīgs, un pēc tā seko izteikta noguruma sajūta un kāre pēc nākamās tasītes, kas skaidrojama ar atkarības veidošanos.

Pēc dažām nedēļām, baudot kafiju, ķermenis vienkārši pārstāj reaģēt uz šo dzērienu, un, lai justu enerģijas pieplūdumu, mums ir vajadzīgas arvien lielākas un apjomīgākas dzēriena porcijas.

No kafijas nevajag atteikties, bet tās patēriņu vajag ierobežot. Ja šo dzērienu kārojas vēl un vēl, izmēģini aizstājējus, piemēram, zaļo tēju, ūdeni ar citronu un ingveru - arī šie dzērieni sniegs patīkamu enerģijas lādiņu. 

"Smagā" jeb sarkanā gaļa

Pārejam no brokastīm uz pusdienām. Kārtīgiem gaļēdājiem, kuri pieraduši ēst sarkano gaļu, jāpatur prātā, ka ķermenis tērē daudz enerģijas šā produkta sagremošanai, kas ietekmē katra cilvēka produktivitāti.

Turklāt pārstrādāti gaļas ēdieni, visticamāk, vairāk nodara kaitējumu, nevis rada sātu. Desām un kūpinātai gaļai teju vienmēr ir neliela uzturvērtība, daudz "svešu" ogļhidrātu, kuru patēriņš veicina paaugstinātu nogurumu un nedod ilgstošu sātu.

Iesaka tādas ļoti sātīgas pusdienas pārcelt uz nedēļas nogalēm vai izvēlēties nelielas liesas gaļas porcijas ar minimālu apstrādi.

Kūpināti un sāļi ēdieni

Par pārstrādi: jebkurš ēdiens, kas tiek apstrādāts, lai ilgāk varētu uzglabāt un būtu ar spēcīgāku garšu, satur minimālu daudzumu vērtīgo uzturvielu un nesniedz nepieciešamo enerģiju, lai justos produktīvi. 

Pat visbarojošākais "ātrais" ēdiens vairāku iemeslu dēļ nav piemērots augstas kvalitātes pilnvērtīgām pusdienām: tā ir trekna un ļoti smaga maltīte, pēc kuras notiesāšanas tu vēlēsies atpūsties. To pašu var teikt par teju visām sāļajām un kūpinātajām uzkodām.

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu